Foto: Peter Byrne / PA Images / Profimedia, - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Britanska medicinska sestra Lusi Letbi (33) osuđena je za smrt sedam novorođenčadi, kao i za pokušaj ubistva još šestoro beba. Kazna će joj biti izrečena 21. avgusta, a ocenjeno je da je ovo jedan od najmonstruoznijih zločina u novijoj istoriji Ujedinjenog Kraljevstva.

Istragom je utvrđeno kako su bebe umirale pod nerazjašnjenim okolnostima i u Liverpulu, u kojem je Letbi započela svoju karijeru, ali tada su smrti bile pripisane „prirodnim uzrocima“, tako da se nije radila obdukcija. Ali, ovaj slučaj je istražitelje motivisao da prošire istragu, zbog čega bi Letbi mogla kasnije da odgovara i za smrt još desetak beba.

Foto: – / Shutterstock Editorial / Profimedia

Monstruozna medicinska sestra novorođenčad je trovala insulinom, na njih je fizički nasrtala ili im je injekcijom ubrizgavala vazduh u krvotok. U jednom slučaju bebu je ubila tako što joj ju je prehranila mlekom.

„U njenim rukama su vazduh, mleko ili najobičnija tečnost postajali smrtonosno oružje. Svoju struku je, umesto da leči, iskoristila tako da nanosi bol i seje smrt“, istakao je tužilac Paskal Džons, koji je vodio ovaj slučaj.

„Izgubiti dete je toliko beskrajno bolno iskustvo da nijedan roditelj nikada ne bi trebao da prolazi kroz taj užas, ali izgubiti dete na ovakav način je poseban horor“, navedeno je u zajedničkom saopštenju roditelja žrtava, čije je identitete sud sakrio od javnosti tokom održavanja ovog procesa.

Foto: – / Shutterstock Editorial / Profimedia

Majka blizanaca koji su se tokom sudskog slučaja vodili kao deca E i F, kazala je da je verovala „simpatičnoj sestri Luci“ do onoga trenutka kada je jedan od njenih sinova počeo nezaustavljivo da vrišti.

„Reč je o zvuku koji nikada ne bi trebao da dođe iz usta malog novorođenčeta“, kazala je ona.

Majka je mislila da je dete preminulo od prirodnih posledica, ali njegov brat blizanac je nekoliko dana kasnije jedva preživeo pokušaj trovanja insulinom.

Lusi Letbi Foto: Chester Standard / / SWNS / Profimedia

Policija je tokom pretresa njene kuće pronašla brojne poruke pisane rukom, na kojima je pisalo: „Ja sam zla! Učinila sam to, jer nisam sposobna da brinem za toliko mala stvorenja“.

Do juna 2015. godine, na odeljenju neonatalne nege bolnice „Countess of Chester“, zabeleženo je tek jedan do dva smrtna slučaja novorođenčadi godišnje. Ali, tog leta statistika se drastično promenila, a uzroci smrti bili su toliko neuobičajeni da je vodeći konsultant za to odeljenje, doktor Stiven Briri, insistirao na hitnom sastanku s upravom kako bi se utvrdile okolnosti bizarnih nesreća. Šturom preliminarnom analizom, ispostavilo se da je u sva tri smrtna slučaja na dužnosti bila sestra Lusi.

„Ne može da bude Lusi, ona je zaista divna“, kazala je načelnica odseka za neonatologiju dotične bolnice kada joj je Briri ukazao na obrazac.

Foto: Peter Byrne / PA Images / Profimedia

Zaključili su da je verovatno reč o spletu nesrećnih okolnosti, jer svaki od žrtava ima drugačiji uzrok smrti.

Ali, do oktobra 2015. godine, umrle su još dve bebe, opet dok je Letbi bila u smeni. Tada je Breri postao sigurniji da među zaposlenima postoji monstrum i da je taj monstrum sestra Lusi.

U februaru 2016, još jedan lekar je uočio kako je sestra Lusi „zurila u bebu“, koja se tokom sudskog procesa vodila kao Dete K, samo nekoliko trenutaka pre nego što je „novorođenče misteriozno prestalo da diše“.

A onda je uslijedio jun 2016, kada je čak i uprava bolnice bila primorana da uoči da se događa nešto neuobičajeno. Naime, u razmaku od samo nekoliko nedelja, jedno novorođenče je kolabiralo, dok su dve bebe od prevremeno rođenih trojki umrle pod nerazjašnjenim okolnostima. Lusi Letbi je bila na dužnosti u svim tim slučajevima.

Smrt dve bebe toliko je potresla zaposlene odeljenja za neonatalno snabdevanje da im je uprava bila primorana da organizuje stručno savetovanje, ali ono što je Briri odmah primetio jeste da je „sestra Lusi jedina na posao došla dobro raspoložena, kao da se ništa nije dogodilo“.

Već sledećeg dana, još jedno novorođenče za dlaku je izbeglo smrt, nakon čega je i uprava bolnice bila primorana da pristane na nezavisnu istragu i udalji sestru Lusi sa radnog mesta.

Pročitajte još...

Misteriozne smrti i nesrećni slučajevi naglo prestali.

Ali, Letbi i dalje nije bila suspendovana, već ju je uprava prebacila u Kancelariju za procenu rizika i nadzor bezbednosti pacijenata, u kojoj su bili dokumenti vezani uz njenu istragu. Štaviše, menadžment bolnice pismenim putem je od svih lekara zatražio da se formalno izvine „sestri Lusi“ za širenje neproverenih optužbi.

Kasnijom istragom, koju je uprava bolnice odobrila tek u martu 2017, utvrdilo i da uprava bolnice nije na adekvatan način prijavljivala smrt pacijenata, zbog čega zdravstveni sistem nije mogao da uoči da u jednoj od bolnica dolazi do naglog povećanja smrtnosti među novorođenčadima.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar