Foto: Vladimir SMIRNOV / AFP / Profimedia

Moćna sestra Kim Džong Una primećena je u Rusiji kao deo severnokorejske delegacije dok je prisustvovala samitu koji je njen brat održao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Kim Jo Džong, najmlađe dete drugog vrhovnog vođe Severne Koreje Kim Džong Ila, fotografisana je sa drugim zvaničnicima Severne Koreje kako stižu na ruski kosmodrom Vostočni, nakon što su putovali sa Kimom vozom iz Pjongjanga. Njen život i politički uspon, kao i njen odnos sa bratom privlače veliku pažnju širom sveta.

Kim Jo Džong je i sama visokorangirana političarka iz Severne Koreje, koja obavlja funkciju zamenika direktora odeljenja za javnost i informisanje Radničke partije Koreje, ili VPK. Ali neki analitičari sugerišu da je ona mogući naslednik Kima, sadašnjeg vrhovnog lidera zemlje i generalnog sekretara VPK. Ona je godinama stekla zastrašujuću reputaciju, a neki je čak vide kao izvor moći iza Kima.

U prošlosti, Jo Džong – za koju se smatra da ima 35 godina – igrala je važnu ulogu u podršci svom bratu, ali se pojavila samo iza kulisa. Na primer, bila je prisutna u Singapuru 2018. godine kada se Kim sastao sa tadašnjim američkim predsednikom Donaldom Trampom tokom pregovora koji nisu uspeli da okončaju nuklearni sukob – i viđena je kako prinosi dokumente svom bratu.

Kada se njen brat ponovo sreo sa Trampom na još jednom istorijskom samitu 2019. u Vijetnamu, viđena je kako stidljivo viri iza zida.

Ona je takođe bila predstavnica Severne Koreje na Zimskim olimpijskim igrama 2018. godine u Južnoj Koreji, a fotografisana je kako sedi sa Trampovim potpredsednikom Majkom Pensom.

Na fotografijama koje je objavila severnokorejska zvanična novinska agencija, ona se često vidi na zvaničnim događajima, ali uvek pazi da hoda nekoliko koraka iza svog brata.

Ali, iako se ponaša skromno, knjiga objavljena ranije ove godine sugeriše da je ona zapravo nemilosrdni politički operater.

Foto: Tanjug/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„Krvoločni demon“

Prema američkom akademiku Sung-Jun Liju, čija je knjiga „Sestra“ pružila prvi detaljan uvid u život Kimove sestre, nije uzalud što su joj neki zvaničnici Pjongjanga dali nadimak „krvoločni demon“ i „žena đavo“.

Jo Džong je decenijama tokom svog detinjstva bila uglavnom skrivena od pogleda javnosti.

Ali, svet je prvi put počeo da je primećuje 2011. godine kada je viđena tokom sahrane njenog i Kimovog oca Kim Džong Ila. Pojavila se pored svog brata i predvodila grupe partijskih funkcionera koji su saginjali glave pred kovčegom pokojnog diktatora.

Sledeće godine dobila je ulogu menadžera turneje za svog brata, a 2014. je dobila svoje prvo zvanično pominjanje u državnim medijima, pre nego što je iste godine imenovana za ‘višu službenicu’ Centralnog komiteta VPK.

Foto: Ryu Seung-il / Polaris / Profimedia

Dok je njen brat bio na lečenju u oktobru 2014. godine, prijavljeno je da je preuzela državne dužnosti umesto njega, i da je sledećeg meseca imenovana za prvog zamenika direktora moćnog partijskog odeljenja za propagandu i agitaciju.

Odeljenje je odgovorno za širenje severnokorejske propagande i za njega se kaže da je pokretačka snaga razvoja kultne ličnosti njenog brata u zemlji, po uzoru na ličnost njihovog dede.

Ona je 2017. godine rekla da je organizovala sve velike javne događaje u zemlji i ohrabrila svog brata da se predstavi kao „čovek iz naroda“.

Kim Jo Džong Foto:USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

U januaru te godine, njene akcije su privukle pažnju Sjedinjenih Država, a ministarstvo finansija ju je stavilo na listu posebno određenih državljana kao odgovor na kršenje ljudskih prava u Severnoj Koreji. A u oktobru je postavljena za zamenu člana Politibiroa DNRK, najvišeg tela koje donosi odluke u vladajućoj partiji između sednica njenog Centralnog komiteta.

Godinu dana kasnije, otišla je u Južnu Koreju na Zimske olimpijske igre 2018. godine, što je prvi put da je član vladajuće dinastije Kim posetio tu zemlju.

„Nedodirljiva, ima moć da se igra Boga“

Komentatori su spekulisali da je njen uspon na vlast prethodnih godina bio deo pokušaja da se ostareli saveznici Kimovog oca zamene mlađim zvaničnicima. Iako je degradirana sa nekih pozicija 2019. i 2020. godine, analitičari kažu da je njen politički uticaj na vladu ostao nepromenjen.

Foto: Tanjug/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Njene akcije su porasle u inostranstvu 2020. usred glasina oko zdravlja njenog brata, a neki sugerišu da je ona moguća naslednica u slučaju Kimove smrti. Takve glasine su porasle tek u avgustu te godine kada je objavljeno da je diktator navodno u komi.

A godinu dana kasnije – nakon Kimovog očiglednog oporavka – uzdignuta je u najmoćnije telo nacije, Komisiju za državne poslove.

Od tada, kaže Sung-Jun Li, ona je imala „najveću moć okrutnog diktatora; moć da se igra Boga i odluči ko će živeti, a ko će biti ubijen“ – i, u očima njenog brata, ona je viđena kao „nedodirljiva“.

Prema Liju, glasine o njenom „impulsu da očisti nepodobne kadrove“ ubrzo su postale toliko rasprostranjene da su najviši zvaničnici počeli da zadržavaju dah u njenom prisustvu.

Kada bi im prišla, skrenuli bi pogled ili zurili u pod.

Ima oštar jezik

Kim Jo Džong je u julu ove godine izjavila da intenziviranje američkih izviđačkih aktivnosti zadire u suverenitet Severne Koreje.

Ona je rekla da su ratni avioni Severne Koreje odbili, kako je navela, američki špijunski avion koji je leteo u blizini severnokorejskih voda i upozorila na posledice ukoliko SAD nastave da izviđaju u toj oblasti.

U martu ove godine je na državnoj televiziji izjavila da je njena zemlja spremna da preduzme „brzu akciju velikih razmera“ protiv SAD i Južne Koreje u bilo kom trenutku.

Krajem prošle godine osudila je tvrdnje stranih eksperata da su špijunski satelitski snimci Severne Koreje suviše lošeg kvaliteta za praćenje, nazvavši to „lajanjem pasa“ i „smećem“.

U isto vreme kada je odbacila sumnje u vezi sa vojskom svoje zemlje, Kim Jo Džong je zapretila testiranjem interkontinentalne balističke rakete punog dometa.

Kimova sestra odbacila je procenu vlade Južne Koreje da Severna Koreja još uvek ima ključne preostale tehnološke prepreke koje treba da prevaziđe za funkcionalne ICBM koje mogu da stignu do kopna SAD – kao što je sposobnost da zaštiti svoje bojeve glave od teških uslova ponovnog ulaska u atmosferu.

„Mislim da je za njih bolje da prestanu da pričaju gluposti, ponašaju se pažljivo i dvaput razmisle“, rekla je ona.

PROČITAJTE JOŠ:

Isto 2022. godine, rekla je da njena zemlja nikada neće prihvatiti „glupu“ ponudu južnokorejskog predsednika Jun Suk Jola o ekonomskoj pomoći u zamenu za korake ka denuklearizaciji i optužila Seul za „reciklirane predloge“ koje je Pjongjang već odbacio.

Jo Džong je takođe ismejala vojne sposobnosti Južne Koreje, rekavši da je Jug „pogrešno locirao“ mesto lansiranja najnovijih raketnih testova Pjongjanga.

„Bilo bi bolje za njegovu reputaciju da začepi usta, nego da priča gluposti pošto nije imao ništa bolje da kaže“, rekla je ona o Junovom predlogu.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare