Ilustracija. Foto: Shutterstock

Sindikati u Belgiji danas organizuju nacionalni štrajk i pozvali su radnike da masovno izađu na ulice da protestuju zbog "blokade plata" i socijalnih problema.

Nacionalni štrajk u Belgiji će paralisati celu zemlju, već je otkazano više od 200 letova sa briselskog aerodroma, a železnički saobraćaju biće u blokadi.

Sindikati i organizacije poslodavaca u ponedeljak nisu uspeli da postignu dogovor o kretanju plata i raspodeli socijalnog koverta u okviru „Grupe desetorice“, saopštio je agenciji Belga predsednik Saveza preduzeća Belgije Bart de Smet.

Sindikati ukazuju da odbijaju „blokadu plata“ u ovom periodu krize i posebno ističu da su bruto marže preduzeća bile „istorijski visoke“ u prvoj polovini godine.

PROČITAJTE JOŠ

S druge strane, organizacije poslodavaca se pozivaju na dramatičnu situaciju za kompanije zbog automatskog indeksiranja koje se primenjuje, što znači da porast plata sledi porast inflacije.

„Situacija se pogoršava iz dana u dan, naše kompanije su u sve težoj situaciji i svi signali su crveni“, objašnjava Piter Timermans, generalni direktor Federacije belgijskih preduzeća.

Zbog nacionalnog štrajka zakazanog za danas, avio-kompanije su preventivno već otkazale 55 odsto letova predviđenih za dolazak ili polazak sa briselskog aerodroma, rekla je portparolka aerodroma Natali Pjerard.

Reč je o nešto više od 200 letova, a očekuje se i blokada železnica.

Železničari se žale na „pogoršane uslova rada“, odsustvom “zapošljavanja od suštinskog značaja za održavanje dobrobiti osoblja“ i pozivaju na “relevantno finansiranje misija javnih službi“.

Mreža javnog prevoza u Briselu biće ozbiljno poremećena zbog nacionalnog štrajka, upozorila je briselska transportna kompanija.

Mnogi autobusi, tramvaji i metroi će stoga ostati na peronima.

BONUS VIDEO Štrajk vaspitača i osoblja predškolskih ustanova u Zagrebu

Komentari

Svi komentari (0)