Foto: Shutterstock/fhmzbih.gov.ba

Bakir Krajinović, meteorolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH na Fejsuku je dao najnovije informacije o vremenskim prilikama u Bosni i Hercegovini, koju takođe očekuje nevreme.

“Vetar južnog pravca jutros je uslovio izuzetno visoke temperature vazduha, posebno se to odnosi na Bihać sa 31 stepen i Sarajevo gde je u sedam časova ujutu izmereno 27,6 stepeni“, naveo je.

Foto: fhmzbih.gov.ba

Relativna vlažnost u istom terminu iznosi 37 odnosi i vetar 2,7 m/s južnog smera. Slična situacija je i na ostalim stanicama, od ranih jutarnjih sati temperature su iznad 20 stepeni uz vlagu od 40 do 70 odsto.

Takođe, kako navodi, biometeorološke prilike su nepovoljne.

„Vrućina i natprosečne temperature vazduha remetiće opštu sliku tokom čitavog dana. Preporučljivo je maksimalno izbegavati boravak na otvorenom i izlaganje jačim naporima. Planirane aktivnosti trebalo bi provoditi u jutarnjim satima, poželjno je ne preterivati sa odevanjem i konzumirati dovoljno tečnosti. U noćnim satima mogući su problemi sa snom, used nedostatka svežine“, rekao je.

Pročitajte još:

Dodaje da su jači lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom i jakim udarima vetra su izgledni u poslepodnevnim i večernjim satima uz vetar povremeno sa jakim udarima, južnog i jugozapadnog smera. Najviša dnevna temperatura vazduha uglavnom između 30 i 36 stepena .

Takođe, u sredu se očekuje pretežno oblačno svežije vreme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. U severnim i centralnim područjima Bosne očekuje se jače grmljavinsko nevreme, praćeno obilnijim padavinama i jakim udarima vetra što može usloviti pojavu bujica. Vetar slab do umeren u Bosni zapadni i severozapadni, a u Hercegovini jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, na jugu do 24, a dnevna od 18 do 24, na jugu do 30 stepeni, prenosi N1 BiH.

„Narandžasto upozorenje izdaje se za period od 18 časova dana 25.07.2023. do 15 sati dana 26.07.2023. godine. Širom Bosne i Hercegovine prognoziraju se obilniji lokalni pljuskovi praćeni grmljavinom i jakim udarima vetra, lokalno je moguća i pojava grada. Uz jači pljusak može pasti 20-40 l/m², sa brzinom vetra od 60 do 80 kilometara na sat.

Od četvrtak se očekuje lepo vreme. Sunčano uz slab vetar i ugodne temperature, tokom jutra od 12 do 18, na jugu do 22, a danju od 24 do 30, na jugu do 32 °C”, naveo je Krajinović.

BONUS VIDEO Požar na Krfu