Foto: AP, Kemal Kilicdaroglu

Kemal Kiličdaroglu, čovek koji bi u drugom krugu predsedničkih izbora 28. maja mogao da prekine višedecenijsku vladavinu Redžepa Tajipa Erdogana, na mitinzima tokom predizborne kampanje neretko je nosio pancir. Ipak, vest o tome da je njegova bezbednost ugrožena, nije nikakva novost. Glavni Erdoganov protivnik, preživeo niz nasilnih napada tokom svoje političke karijere.

Naime, samo dva dana pre održavanje prvog kruga predsedničkih izbora u Turskoj, neimenovani izbor iz opozicione Republikanske narodne stranke (CHP) izjavio je da je Kiličdaroglu nosio je zaštitni prsluk, odnosno pancir na poslednjem predizbornom skupu u gradu Samsunu.

To je potvrdilo spekulacije da je Kiličdarogluu, kog nazivaju „turskim Gandijem“, ugrožena bezbednost. Pretnje po bezbednost rasle su kako su se izbori približavali, a postojale su i informacije da bi Kiličdaroglu “mogao da bude napadnut“ u Samsunu.

Izbori u Turskoj Foto:EPA-EFE/MANUEL DE ALMEIDA

Tada je član njegovog obezbeđenja nosio jurišnu pušku i nalazio se u blizini dok je Kiličdaroglu držao govor, što je bio prvi put da je njegova zaštita bila tako očigledna za vreme izborne kampanje.

Četiri direktna napada za pet godina

Inače, Kiličdaroglu je više puta bio i direktno napadnut.

Prvi u nizu napada dogodio se 2014. godine kada je trebalo da se obrati poslanicima svoje stranke. Jedan od ljudi u skupštini ga je dvaput udario. Zanimljivo je da je Kiličdaroglu na to reagovao mirno i posle incidenta kratko rekao da je “put ka demokratiji prepun prepreka“.

Dve godine kasnije, kada je konvoj automobila u kom se nalazio napala kurdska militantna grupa PKK.

Kemal Kiličdaroglu Foto:EPA-EFE/TUMAY BERKIN

Naredne godine, 2017, za dlaku je izbegao pokušaj bombardovanja od strane Islamske države.

Preživeo je pokušaj linča 2019. na sahrani jednog vojnika, kada je prvo napadnut i nakon toga odveden objekat u blizini gde su se čuli pozivi da ga ubiju.

Kada je policija sprečila masu da ga živog spali i odvela na sigurno, ponovo je u javnost izašao sa krajnje staloženom izjavom.

„Ovi pokušaji nas ne mogu zaustaviti“, rekao je kratko.

Ima li šanse da pobedi?

Prema konačnim rezultatima prvog kruga izbora u Turskoj dosadašnji šef države Redžep Tajip Erdogan osvojio je 49,51 odsto, a njegov protivkandidat Kemal Kiličdaroglu 44,8 odsto glasova, dok je trećeplasirani Sinan Ogan osvojio 5,17 odsto glasova birača.

Redžep Tajip Erdogan Foto: EPA-EFE/NECATI SAVAS

Ovaj rezultat daje ozbiljne šanse Kiličdaroglu da u drugom krugu pobedi Redžepa Tajipa Erdogana.

Pročitajte još:

Inače, Kiličdaroglu je doprineo prvom značajnom porazu koji je Erdogan doživeo kao lider AKP na lokalnim izborima 2019. godine kada je opozicija osvojila gradonačelnička mesta u Istanbulu, Ankari i drugim gradovima zahvaljujući savezu i podršci glasača velike prokurdske stranke.

BONUS VIDEO Esmir Milavić uživo iz Istanbula za TV Nova: Pada li Erdogan ili Turska ulazi u diktaturu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar