Foto:EPA-EFE/DEDI SINUHAJI

Dvojica meštana sela Kepuh na ostrvu Java u Indoneziji Deri Setjvan i Septian Febrijanto prihvatili su volonterski posao kako bi glumili “pokong”, lokalnu verziju hodajućih duhova I iskoristili narodno praznoverje da bi u vreme epidemije koronavirusa plašili stanovništvo da ne izlazi iz svojih kuća I tome povećavaju broj obolelih od smrtonosnog virusa.

Neke seoske zajednice na indonežanskim ostrvima u nameri da se izbegne kineski scenario i pre odluke cntralne vlade rešili su da stvar uzmu u svoje ruke i povećaju socijalnu distance koristeći lokalne mitove za suzbijanje širenja koronavirusa

Deri i Septian su deo poveće grupe volontera, koji su prihvatili obavezu da uz blagoslov policije noću preobučeni u duhove izlaze na ulicu i plaše nesavesne meštane, koji se ne pridržavaju zabrane kretanja i zaštite od smrtonosnog virusa.

“Želeli smo da imamo drugačiji efekat zastrašivanja, jer ‘pokonzi’ su sami po sebi zastrašujući, izjavio je Anjar Pankaningatis, šef lokalne seoske omladine koja koordiniše rad sa indonežanskom policijom da se na nekonvencionalni način stanovništvo zastraži za održavanjem socijalne distance, nego klasičnim policijskim upozorenjima da se spreči širenje koronavirusa.

Šta je “Pokong”?

Pročitaj i:

Pokong prema lokalnim verovanjima na ostrvu Java predstavljaju utvare, odnosno zarobljene duše mrtvih, koje nisu uspele da odu u raj, nego zamotane u belu posteljinu, kao mrtvaci ustaju iz groba i šetaju noću plašeći ljude.

Da bi mit pretvorili u stvarnost volonteri obučeni u bele čaršafe sa puderom na licu, počeli su da plaše građane. Ali, nije sve išlo svojim tokom kako se mislilo.

Umesto da su plašili građane postigli su suprotan efekat, ljudi nisu ostajali u svojim kućama, već su krenula masovna okupljanja, posebno kad su viđeni prvi duhovi. Zbog toga su organizatori bili prinuđeni da promene taktiku. Povećan je broj duhova na ulici, koji su trčali za nesavesnim građanima.

“Stanovnici nemaju svest kako se zapravo suzbija širenje zaraze koronavirusa”, rekao je za Rojters seoski načelnik Priadi i dodao:

“Oni žele da žive normalnim životom, pa im je veoma teško da slede uputstva da ostanu kod kuće”.

U Indoneziji je potrveđeno 4.241 slučaj obolelih od koronavirusa i 373 smrtnih slučajeva. Pokonzi su angažovani da bi sprečilo da se brojka obolelih poveća. Istraživači sa Univerzitera u Indoneziji procenjuju da bi do maja moglo da bude 140.000 smrtnih slučajeva i 1,5 miliona obolelih, ako se ne uvedu strožije mere.

Kada su novinari Rojtersa nedavno posetili selo Kepuh činilo se da je ova fiktivna natrpirodna strategija delovala i  da su seljani u strahu bežali kad su se duhovi pojavili.

“ Od kad su se pokonzi pojavili roditelji i deca sve manje napuštaju svoje domove. Sve je manje onih koji ostaju na ulici posle večernjih molitivi”, rekao je jedan od stanovnika Karupardamo.