U Avdijevki, jednom od ukrajinskih gradova na prvoj liniji fronta, ostalo je živeti tek četvoro dece, rekao je lokalni zvaničnik Vitali Barabaš. Kaže da vlasti znaju gde se nalazi dvoje od njih četvoro - devetogodišnja devojčica i njen dvogodišnji brat - i da planiraju njihovu prisilnu evakuaciju sledeće nedelje.

Barabaš, šef vojne uprave Avdijevke, istaknuo je da postoje poteškoće u uveravanju nekih porodica da napuste svoje domove, čak i one u mestima gde su najžešće borbe.

U gradu i dalje živi 1800 ljudi

„Ne možemo nasilno evakuisati odrasle, tako da se jednostavno moramo osloniti na njihovu odgovornost i njihov instinkt za preživljavanjem“, rekao je jutros za ukrajinsku televiziju.

Trideset i pet osoba prebačeno je na sigurnu lokaciju tokom prošle nedelje, čime je ukupni broj evakuisanih u poslednjih mesec dana prešao 300, rekao je. U gradu je od 26.000 stanovnika koliko ih je bilo pre rata, ostalo njih oko 1800, piše CNN.

„Čekamo priliku da izvedemo decu jer je grad izložen jakom granatiranju. Nećemo decu dovoditi u opasnost“, rekao je Barabaš.

Avdijevka je u blizini opkoljenog grada Bahmuta u istočnoj Ukrajini i takođe je izložena kontinuiranom napadu ruskih snaga, prenosi Index.hr.

Ukrajinski vojnik je prošlog meseca rekao da je situacija u Avdijevki teška jer su ruske snage povećale broj napada i uspele su da preseku rute snabdevanja.

„Avdijevka bi mogla postati drugi Bahmut“

Avdijevka se nalazi samo nekoliko kilometara od grada Donjecka, „glavnog grada“ proruskih separatista na istoku Ukrajine.

Situacija u tom gradu je bila relativno mirna od početka ruske invazije i linija fronta se onde gotovo nije pomerila.

Nedavno su ruske snage zauzele nova područja u blizini grada, zbog čega je ukrajinska vojska sredinom prošlog meseca upozorila da bi grad mogao postati „drugi Bahmut“.

„Žao mi je što to moram reći, ali Avdijevka sve više nalikuje na mesto iz postapokaliptičnih filmova“, rekao je tada Barabaš.

U Avdijevki se nalazi najveća fabrika koksa (visokokalorično veštačko čvrsto gorivo) u Ukrajini i jedna od najvećih u Evropi. U fabrici je pre rata radilo 4000 ljudi.

PROČITAJTE JOŠ:

Žive u podrumima, bez struje i grejanja

Njujork tajms je pre nedelju dana objavio razgovor s Genadijem Judinom, ukrajinskim policajcem koji je išao od vrata do vrata pokušavajući uveriti stanovnike da odu iz grada.

Mnogi od njih su stari i ne mogu priuštiti život negde drugde. Deo njih oseća nostalgiju za SSSR-om i kažu da čekaju da ih ruske snage oslobode.

Oni koji su ostali u gradu preselili su svoje živote ispod zemlje, gde već mesecima preživljavaju bez redovnog snabdevanja strujom i grejanja.

Spavaju u podrumima, spremaju zalihe hrane i vode koje im donose volonteri. Uprkos borbama, u gradu i dalje rade dve male radnje s osnovnim namirnicama.

BONUS VIDEO: Teorija zavere o Putinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar