Izrael već 10 dana najavljuje kopnenu invaziju na Gazu, ali se ona iz dana u dan odlaže. Reporter N1 iz Izraela Branimir Šovljanski objašnjava koji su mogući razlozi i kada će do ulaska u Gazu doći.

Reporter N1 podseća da je američki predsednik Džozef Bajden prilikom posete Tel Avivu rekao medijima da ne traži od Izraela da odloži napad na Gazu, već da on i SAD žele da čuju jasan plan kako i u kojim fazama će Izrael to učiniti.

Izraelski ministar odbrane je u petak objavio da će se napad odvijati u tri faze: prva je ulazak u Gazu, druga je pronalaženje i uništavanje Hamasa, a treća prekidanje svih veza sa Gazom.

Izrael Palestina rat Foto:Aris MESSINIS / AFP / Profimedia

Jedan od razloga odlaganja je i oslobađanje talaca, koje je juče počelo kada su puštene majka i ćerka, američke državljanke.

Naš reporter napominje da postoji veliki pritisak javnosti u Izraelu na same izraelske vlasti da se učini sve da se što više kidnapovanih vrati kućama, a trenutno se veruje da je većina njih živa.

S druge strane, Izrael tripi i diplomatske pritiske, kada je u pitanju napad na Gazu.

Pročitajte još...

„Niko ne zna kada će se napad dogoditi i koliko bi mogao da traje. Izraelci kažu da su svi prethodni ratovi služili da produže period do sledećeg sukoba, a sada kažu da nema nazad i da moraju da unište Hamas u korenu“, navodi reporter N1.

On podseća i na mogućnost da se sukob prelije na ceo region i podseća da su SAD pre dva dana dejstvovale sa ratnog broda, a da Hezbolah napada Izrael sa broda.

Sve informacije o ovom događaju pratite u našem blogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar