Jozef Fricl Josef Fritzl
Jozef Fricl Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Jozef Fricl, monstrum iz Austrije koji je svoju ćerku držao zatočenu 24 godine u podrumu gde je silovao i s njom dobio sedmoro dece, možda će biti premešten iz strogo čuvanog zatvora, javljaju austrijski mediji.

Kako piše Jutarnji list, Fricl, koji sada ima 88 godina, 2009. je osuđen na doživotni zatvor nakon otkrića slučaja koji je šokirao svet.

Austrijska televizija ORF javlja da novi psihijatrijski izveštaj o Friclu, koji boluje od demencije, kaže da on više ne predstavlja opasnost za javnost. To znači da sud sada može odlučiti da li će biti premešten u običan zatvor.

Fricl se trenutno nalazi u ustanovi visoke bezbednosti za mentalno poremećene prestupnike u zatvoru Štajn u gradu Krems na Dunavu.

U Austriji osuđenici na doživotni zatvor mogu podneti zahtev za uslovni otpust nakon odsluženja 15 godina kazne. Prema tom zakonu, Fricl ove godine ima pravo da podnese takav zahtev.

Pravni stručnjaci kažu da je moguće da mu se to i odobri. To znači da bi Fricl, koji je u međuvremenu promenio i ime, mogao biti premešten u starački dom, piše BBC.

Pročitajte još...

Prošle je godine regionalni sud presudio da Fricl više nije opasan te da može da se premesti u standardni zatvor, ali Viši regionalni sud u Beču kasnije je blokirao tu odluku.

Podsetimo, slučaj Fricl je otkriven u gradu Amstetenu 2008. godine te je opisan kao jedan od najgorih u austrijskoj kriminalnoj istoriji.

Fricl je osuđen za ubistvo jedno od svoje dece te za zanemarivanje, silovanje, incest i zatočeništvo svoje ćerke. Njegova ćerka i deca nakon svega su preuzeli nove identitete.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar