Kolaž fotografija koji opisuje kako narko-karteli u Evropi regrutuju decu migrante i teraju ih da diluju narkotike
Foto: Utrecht Robin/ABACA / Abaca Press / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Stotine dece migranata bez pratnje širom Evrope primorani su da rade za sve moćnije narko-kartele, kako bi zadovoljili sve veći apetit zemalja Starog kontinenta za kokainom, pokazalo je istraživanje "Gardijana". Ukoliko ne ispune zadatke koje im vođe kartela zadaju, dolazi do najbrutalnijeg mučenja dece od strane visokorangiranih pripadnika kartela. Ključne dve tačke u Evropi sada su Pariz Brisel, a u igri je oko 10 milijardi evra.

Policijske snage Evropske unije (EU) upozorile su na industrijsku eksploataciju afričke dece od strane narko-kartela koji se bave distribucijom kokaina, a koji deluju u zapadnoj Evropi u brojnim gradovima, uključujući Pariz i Brisel, dok nastoje da prošire evropsko tržište kokaina od 10 milijardi evra.

Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Muče i zlostavljaju decu migrante

Agencije za zaštitu dece upozorile su da kokainske bande, koje iskorišćavaju neograničen priliv ugrožene afričke dece koja im je na raspolaganju, koriste brutalna sredstva da kontrolišu svoje žrtve, uključujući mučenje i silovanje ako ne uspeju da prodaju dovoljno droge.

Izvori su za „Gardijan“ rekli da bi London mogao biti sledeći centar, nakon što je policija nedavno pronašla izvestan broj marokanske i alžirske dece, naizgled žrtava torture, za koje veruju da su ih kokainske bande krijumčarile u zemlju.

Zabrinutost zbog nivoa eksploatacije bila je tolika da su se u martu policijske snage Evropske unije, zajedno sa agencijama Ujedinjenog Kraljevstva, Ujedinjenih nacija (UN) i Evropolom, sastale da razgovaraju o tome kako da se izbore sa eksploatacijom i trgovinom afričke dece od strane narko-mreža sa sedištem u zapadnoj Evropi.

Odvojena procena policijskih snaga EU koje istražuju ozbiljan organizovani kriminal i trgovinu ljudima, a koja je sprovedena nedavno, zaključila je da postoje dokazi da postoje mreže koje regrutuju afričku decu za prodaju narkotika.

Migranti / Foto: Profimedia.rs

Nasilna regrutacija

„Švedska, Belgija, Holandija, Španija i Francuska predstavile su nekoliko konkretnih slučajeva eksploatacije stotina maloletnika severne Afrike, koje su mreže za trgovinu drogom regrutovale za prodaju narkotika“, navodi se u proceni.

Drugi izvori veruju da bi prava cifra mogla da se kreće i do više desetina hiljada, a najnoviji policijski podaci pokazuju da je 15.928 dece bez pratnje stiglo u Evropu 2022. godine, od kojih su mnoga kasnije nestala.

U nedavnom dokumentu belgijske federalne policije za Europol se navodi da veliki broj dece svake godine nestaje bez traga.

„Hiljade stranih maloletnika bez pratnje svake godine pređu granice EU, nestaju bez ikakvog traga. Mnogi od njih su zarobljeni od strane kriminalnih krugova koji ih eksploatišu, što pogoršava njihove traume“, navodi se u dokumentu.

Foto: Jonas Roosens / Zuma Press / Profimedia

Erik Garbar, šef odeljenja za trgovinu ljudima i krijumčarenje u belgijskoj saveznoj pravosudnoj policiji, jedan je od policajaca koji predvode pokušaje hvatanja u koštac sa eksploatacijom dece bez pratnje od strane kriminalnih mreža.

„Kod afričkih maloletnika, u suštini Marokanaca i Alžiraca, najvažnija oblast je eksploatacija od strane organizovanih kriminalnih grupa (OKG) uključenih u kriminalne aktivnosti, kao što je trgovina drogom. Ono što imamo u EU je nezaustavljiv jeftin ljudski resurs iz Afrike“, istakao je on.

Mokro mafija

Policija navodi marokansku Mokro mafiju kao glavnu grupu za eksploataciju dece. Organizacija uključuje nekoliko najvećih evropskih kartela za trgovinu kokainom, koji rade direktno sa južnoameričkim proizvođačima. Smatra se da je grupa aktivna u belgijskoj luci Antverpen, glavnoj kapiji za kokain u Evropi.

Foto: François WALSCHAERTS / AFP / Profimedia

Mokro mafija je brutalna grupa narko-dilera, čiji pripadnici prete belgijskom ministru pravde, kao i holandskoj prestolonaslednici. Ranije ove godine, jedan broj članova Mokro mafije koji su učestvovali u nizu ubistava osuđeni su na doživotnu kaznu zatvora.

Policija ima dokaze da se deca krijumčare direktno iz Maroka u kokainske mreže u Evropi, od kojih su mnogi namamljeni društvenim mrežama i obećanjima o boljem životu.

„Mokro mafija shvata da u svojoj zemlji porekla ima na raspolaganju neograničene ljudske resurse“, rekao je Garber.

Kerolajn Vrijens, flamanska komesarka za prava dece, rekla je da su afrička deca „najugroženija“ u Evropi i pozvala vlasti na hitnu akciju kako bi se države Evropske unije konačno pozabavile tim pitanjem.

Zemlje EU ključne tačke

Belgija je u poslednje vreme zaplenila toliko kokaina da se sada suočava sa novim problemom: njene zalihe kokaina postaju meta kriminalaca koji žele da ih ukradu. Zajedno sa Holandijom, Belgija je među vodećim evropskim destinacijama za drogu koja dolazi iz Latinske Amerike. Uglavnom je reč o kokainu, čije su se zaplene u ovoj zemlji poslednjih meseci znatno povećale. Ali, dok Holandija ima mogućnost da spali kokain koji zapleni, Belgija to još ne radi, čime je posebno primamljiva kriminalcima.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Zaplenili smo količine koje su bile deo proračunatog rizika za kriminalne organizacije. Ali količine koje danas zaplenimo su mnogo veće i prevazilaze deo tog rizika“, rekla je komesarka za droge Ine Van Vajmerš.

Poslednjih godina, Belgija je doživela nagli porast nasilja koji je povezan sa drogom. Evropa je postala ključna destinacija u globalnoj trgovini drogom, sa središtem oko Antverpena, druge najveće luke u Evropskoj uniji.

Najnoviji incidenti pokazali su belgijskim vlastima da narko-bande neće ustezati od brutalnog nasilja, ne bi li povratile kokain koji su zaplenili policajci ili carinici.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar