Gordan Grlić Radman
Gordan Grlić Radman Foto: EPA-EFE/RUSSIAN FOREIGN AFFAIRS MINISTRY

Komisija za odlučivanje o sukobu interesa otvorila je predmet protiv ministra spoljnih poslova Gordana Grlića Radmana zbog toga što u imovinskoj kartici nije prijavio milionske iznose dividende, objavljeno je danas u Zagrebu.

Predsednica Komisije Aleksandra Jozić-Ileković rekla je da je otvoren predmet po prijavi vezano uz poslovni odnos firme Agroproteinka u suvlasništvu ministra, prenela je Hrvatska radiotelevizija.

Prema pisanju hrvatskih medija, Radman je godinama od porodične firme primao stotine hiljada evra koje nije prijavio u imovinsku karticu. Portal Indeks je naveo da je ukupno neprijavljeno 2,11 mliona evra dividende.

Uz to, Agroproteinka je u poslovnom odnosu sa ministarstvom poljoprivrede. Ta firma se 2017. godine jedina prijavila na konkurs i dobila desetogodišnju koncesiju za odvoženje i zbrinjavanje uginulih životinja, navodi Indeks.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova saopštilo je danas da je Grlić Radman odmah po stupanju na funkciju preneo udeo poslovanja porodične firme Agroproteinka na advokatsko društvo, što je, dodaje se, transparentno navedeno u imovinskoj kartici.

Takođe se napominje da kao državni funkcioner, nema zakonskih prepreka za isplatu dividende koja je stečena jasnim i zakonitim poslovanjem firme. U saopštenju se dodaje da „nije bilo namere skrivanja isplata dividende“, s obzirom na to da je jasno naznačen udeo ministra u porodičnoj firmi.

„Ministar Grlić Radman obratiće se o navedenom slučaju Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa i postupiti u skladu s njihovom odlukom i po potrebi dopuniti imovinsku karticu“, navodi se u saopštenju ministarstva uz napomenu da Grlić Radman nije uključen u poslovanje firme.

Slučaj ministra spoljnih poslova komentarisao je danas i predsednik Hrvatske Zoran Milanović. On je kazao da zbog neprijavljivanja dividende Grlić-Gadman neće otići u zatvor, ali postoji „građanska odgovornost“ zbog koje je to trebalo da prijavi.

***

BONUS VIDEO: Hrvatska je dobila novu elitnu turističku atrakciju: Investicija u Istri vredna preko 100 miliona evra

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar