Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Napadači na funkcionera Demokratske Crne Gore u Petnjici Isada Muratovića nisu završili u zatvoru zahvaljujući bivšem predsedniku države Milu Đukanoviću, uprkos izričitom protivljenju Ministarstva pravde, pišu Vijesti.

Amar Korać i Arijan Rastoder osuđeni su na po četiri meseca zatvora nakon što su maskirani i naoružani palicama, brutalno pretukli Muratovića ispred ulaznih vrata njegove kuće.

Pre nego su otišli na izdržavanje kazne, Đukanović je, međutim, tada u svojstvu predsednika Crne Gore usvojio njihovu molbu za pomilovanje i zatvorsku kaznu im zamenio uslovnom.

Prema odredbama Zakona o pomilovanju, predsednik države dužan je pre odluke da traži mišljenje nadležnog ministarstva, koje očigledno nije obavezujuće.

Predsednik, piše u tom aktu, može dati pomilovanje i bez sprovođenja postupka propisanog ovim zakonom, uz prethodno pribavljeno mišljenje Ministarstva.

“Obaveštavamo vas da je Ministarstvo pravde nakon primljenih molbi koje su nam dostavljene od tadašnjeg predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, a nakon prikupljenih podataka i sprovedenih zakonskih procedura, u oba slučaja dalo predlog da se predmetnim molbama ne udovolji, koji predlozi su upućeni predsedniku Crne Gore dana 10.10. 2022 i 11. 10. 2022. godine”, navodi se iz vladinog resora kojim rukovodi Marko Kovač.

Iz kancelarije bivšeg šefa države nisu odgovorili na pitanja Vijesti o tom slučaju.

Muratović je nakon napada u policiji kazao da sumnja da je sačekušu organizovao bivši funkcioner tajne i javne policije Zoran Lazović. Tada je saopštio da Lazović njegovu familiju progoni odavno, a da je nova hajka počela jer je član Demokrata.

Lazovićev sin, takođe policajac, uhapšen je pod optužbom da je deo kavačkog kriminalnog klana. U delu njegove telefonske komunikacije sa ostalim članovima grupe, optuženi policajci i kriminalci govore i o politici, sigurnim bazama glasača i biznismenu koji milionski pomaže partiju pred izbore… U tom kontekstu pominje se i Zoran Lazović.

***

BONUS VIDEO: Crna Gora između formiranja vlade i popisa: Predstavnici četiri crnogorske opštine u Beogradu traže investitore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar