Migranti SAD Foto:EPA-EFE/CJ GUNTHER/REUTERS/Jose Luis Gonzalez/Tanjug/Ray Ewing/Vineyard Gazette via AP/Tanjug/Ron Schloerb/The Cape Cod Times via AP

Amerika se suočava sa imigracionom krizom bez presedana. Veliki broj migranata svakodnevno prelazi njenu granicu sa Meksikom, što saveznim državama na jugu SAD stvara ogroman pritisak - gde smestiti i kako namiriti ljude koji stalno pristižu. Guverneri nekoliko južnih država odlučili su se na potez koji je mnoge šokirao - deo migranata su poslali u bogatije krajeve SAD - Martas Vinjards u Masačusetsu, kao i Vašington pred kuću potpredsednice Kamale Haris, ali i u Njujork.

Advokati za imigraciju u SAD požurili su na trajekte da bi stigli do čudne crvene crkve koja je pretvorena u sklonište. Učenici španskog jezika u srednjoj školi su traženi da pomognu u prevođenju, a brojni volontere donose odeću koju doniraju, piše Njujork tajms. Mahnita aktivnost je pokazala koliko je popularno ostrvo za odmor Martas Vinjards nespremno za dolazak skoro 50 venecuelenskih migranata avionima iz Teksasa.

„Nismo imali pojma šta se dešava“, rekao je u četvrtak Džefi Friman, direktor malog aerodroma na ostrvu u državi Masačusets.

Odluka guvernera Rona DeSantisa sa Floride da pošalje dva aviona u Martas Vinjards i guvernera Grega Abota iz Teksasa da pošalja dva autobusa u rezidenciju potpredsednice SAD Kamale Haris – što je ukupno 150 migranata – bile su njihov dovitljivi pokušaj da izazvu gnev zbog rekordnih dolazaka migranata na granicu sa SAD, što je okolnost za koju krive direktno predsednika SAD Džoa Bajdena, prenosi Njujork tajms.

Migranti SAD Foto:Tanjug/Ray Ewing/Vineyard Gazette via AP

Dok su demokrate prebacivanje migranata nazvale političkim vratolomijama, oni su takođe služili i kao živopisni podsetnici na to koliko su demokratski delovi severoistoka loše pripremljeni da se nose sa prilivom siromašnih migranata.

U četvrtak je DeSantis ponosno govorio o iznajmljivanju privatnih aviona za prevoz uglavnom venecuelnskih migranata u Martas Vinjards. On je to učinio nekoliko meseci nakon što su Abot i guverner Arizone Dag Dusi, počeli da šalju pune autobuse migranata u Vašington i Njujork, opterećujući resurse u tim gradovima.

Gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauzer je proglasila vanredno stanje prošle nedelje, kao odgovor na dolaske, a gradonačelnik Njujorka Erik Adams je rekao da se njegov sistem skloništa približava tački sloma nakon što je od maja u grad stiglo 11.000 migranata.

„Svi ti ljudi u Vašingtonu i Njujorku su se udarali po grudima dok je Tramp bio predsednik i govorili da su ponosni što su utočišta“, rekao je DeSantis na Floridi. „Onog trenutka kada im se čak i delić onoga sa čime se pogranični gradovi nose svakodnevno, iznese pred vrata, svi su pobesneli“, naveo je.

Migranti SAD Foto:Tanjug/Ray Ewing/Vineyard Gazette via AP

Nije otkrio ko je sakupio migrante – koje federalne imigracione vlasti su ih primile na granici i pustile u avione. Nekoliko migranata koji su proveli noć u Edgartaunu u Masačusetsu u crkvi je reklo da ih je pustila granična patrola i da im je žena po imenu „Perla“ ponudila mesta u avionu, ali da nisu znali gde će sleteti. Ove godine je zakonodavno telo Floride izdvojilo 12 miliona dolara za transport migranata iz države.

Abot je preuzeo odgovornost za usmeravanje autobusa do Pomorske opservatorije u Vašingtonu, koja služi kao rezidencija Kamale Haris. U saopštenju je naveo da je više od 100 migranta iz Kolumbije, sa Kuba, iz Gvajane, Nikaragve, Paname i Venecuele.

Kamala Haris, potpredsednica SAD i dalje tvrdi da je „granica SAD bezbedna i poriče krizu“, naveo je Abot na Tviteru. „Šaljemo migrante u njeno dvorište da pozove Bajdenovu administraciju da radi svoj posao i obezbedi granicu“, naveo je.

Dvojica guvenera koja bi jednog dana mogla da se suoče i kao predsednički rivali, izgleda nisu koordinisali svoje transporte, iako su obojica očigledno imala sličnu nameru da privuku pažnju.

Kancelarija guvernera Teksasa je ranije razgovarala sa DeSantisom i njegovim pomoćnicima o podršci postojećim naporima Abota da autobusom odveze migrante iz Teksasa, rekla je sekretarka za štampu Abota, Renae Eze. Ali izgleda da je DeSantis odlučio da stvori sopstveni spektakl.

Migranti SAD Foto:Tanjug/Ron Schloerb/The Cape Cod Times via AP

U Vašingtonu je kamera Foks njuza bila postavljena u blizini rezidencije potpredsednice kako bi snimili migrante, rekli su zvaničnici. Dobrovoljci su na kraju odveli migrante u crkvu. Članovi Bele kuće su posebno frustrirani što je Foks njuz očigledno bio upozoren, ali ne i gradska vlada i neprofitne organizacije koje čekaju potencijalne migrante.

Bajdenova administracija je predstavila republikance kao ljude koji žele da iskoriste antiimigrantsko raspoloženje uoči kongresnih izbora. Ali nejasno je, koje akcije Bela kuća može da preuzme da zaustavi priliv migranata, od kojih mnogi planiraju da traže azil u SAD.

Kada zvaničnici sa granice puste migrante i uruče im dokumenta da se pojave pred sudom, oni više nisu u saveznom zatvoru i mogu slobodno da šetaju i putuju po SAD. U svom govoru na godišnjoj svečanosti Kongresnog instituta u četvrtak uveče, Bajden se obrušio na repubikance zbog dešavanja oko migranata.

Tereza Kardinal Braul, bivša politička savetnica za carinsku i graničnu zaštitu, rekla je da je pitanje koje treba istražiti, da li su migranti bili podstaknuti da se ukrcaju na letove ili da uđu u autobuse sa pogrešnim informacijama.

Otkako je Bajden preuzeo dužnost, više od milion migranata je ušlo u SAD, od kojih će mnogi čekati mesecima ili godinama na saslušanje zbog pravnih i proceduranih zaostataka.

Migranti SAD Foto:EPA-EFE/CJ GUNTHER

Deilinjer Mendoza (25) je rekao novinarima ispred kruga broj jedan, gde je rezidencija Kamale Haris, da oni i ostali migranti nisu znali gde su poslati nakon što su prešli Rio Grande. On je opisao mučan put od Venecuele do granice: pešačenje 12 sati dnevno, hod kroz džunglu Darijen Gep između Kolumbije i Paname, a kasnije i putovanje kroz Meksiko, gde su se kao migranti suočili sa korupcijom.

„Ali hvala Bogu, uspeli smo“, rekao je Mendoza, koji je stigao sa suprogom i nada se da će moći da stigne do porodice u Njujorku. Upitan o Bajdenu rekao je: „Hvala Bogu što nam je otvorio vrata u ovom trenutku“.

Zvaničnici administracije su rekli da će biti potrebno vreme da se povuče oštra politika usmerena na zadržavanje migranta po strani koju je uveo bivši predsednik Donald Tramp.

Bajdenu je trebalo godinu dana da eliminiše program iz Trampove administracije koji je tražioce azila primoravao da čekaju u kampovima u Meksiku. Ali neslaganja među savetnicima za imigraciju Bajdena takođe su usporila napredak dok su se pomoćnici borili jedni protiv drugih. Debate su navele brojne ključne savetnike da napuste Belu kuću.

Migranti SAD Foto:Marat Sadana/REUTERS TV via REUTERS

Zakonodavstvo za reviziju nacionalnog imigrantskog sistema, koje je Bajden uveo prvog dana na mestu presednika, nije uspelo da dobije snagu u Kongresu. Odeljenje za unutrašnju bezbednost je mesecima vršilo pritisak na Belu kuću da usvoji plan koji bi omogućio imigracionoj i carinskoj službi da transportuje migrante oslobođene na južnoj granici do gradova gde žele da čekaju svoje imigracione sudske postupke.

PROČITAJTE JOŠ:

U četvrtak posle podne, nekoliko sati nakon što su migranti transportovani u Vašington, ICE je predložio Beloj kući da se migranti transportuju u gradove u kojima imaju porodice ili druge sponzore, navodi se u dokumentu do kojeg je došao Njujork tajms.

Broj dnevnih dolazaka na južne granice je porastao poslednjih nedelja, što je tipičan obrazac kako vreme počinje da se menja i kako dolazi hladnije godišnje doba. Proteklih dana bilo je oko 8.700 prelazaka dnevno, što je istorijski visoka brojka.

Što se tiče dolaska migranata u Martas Vinjards, direktor aerodroma je rekao niko nije znao da pomenuti avion dolazi. U saopštenju, guverner Masačusetsa Čarli Bejker, republikanac je rekao da njegova država ima brojne resurse za pomoć pojedincima koji stignu sa različitim imigracionim statusom i potrebama.

Njegova administracija istražuje mogućnost privremenog skloništa i humanitarne službe u vojnoj bazi Kejp Kod. DeSantis je još u decembru spomenuo mogućnost da migranti stigu u Martas Vinajrds.

„Svaka zajednica u Americi treba da deli teret. Ne bi trebalo da sve padne na šačicu crvenih država“, naveo je on.

BONUS VIDEO: Subotica, tuča u kafiću, meštanin i migranti

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar