Milos Miskov / AFP / Profimedia; Vesna Lalić/Nova.rs; shutterstock.

Novoizabrani predsednik Crne Gore Jakov Milatović rekao je da će njegovoj inauguraciji u subotu u Skupštini Crne Gore prisustvovati i odlazeći Milo Đukanović, ali i predsednici svih država Zapadnog Balkana.

„Inauguracija će se desiti u subotu, tom činu će prisustvovati i Đukanović i zaokružiti ovaj proces. Mislim da će tog dana biti poslata jedna dobra poruka iz Crne Gore dolaskom visokih predstavnika Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Velike Britanije, a naravno i predsednika svih zemalja Zapadnog Balkana“, kazao je Milatović na konferenciji za medije nakon sastanka sa Đukanovićem, pišu Vijesti.

Na inauguraciji Milatovića 20. maja očekuje se oko 200 zvanica, među kojima su zvaničnici iz okruženja, veliki broj nerezidentnih ambasadora i specijalni izaslanik SAD Gabrijel Eskobar.

Gabrijel Eskobar Foto:TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ

Organizatori, Skupština Crne Gore, ali i Uprava policije koja treba da brine o bezbednosti gostiju, za sada nemaju potvrdu o dolasku predsednika Srbije Aleksandra Vučića, međutim sagovornik Televizije Vijesti je ranije rekao da bi on „vrlo verovatno“ trebalo da dođe.

Foto: M.K./ATAImages

Taj izvor je takođe rekao da bi na inauguraciju trebalo da dođe i član Predsedništva BiH Denis Bećirović.

Izvor „Vijesti“ rekao je ranije da su predsednici Slovenije Nataša Pirc Musar i Severne Makedonije Stevo Pendarovski uputili izvinjenje jer nisu u mogućnosti da prisustvuju, još se čeka potvrda Denisa Bećirovića iz Predsedništva BiH, dok su njegove kolege Željka Cvijanović i Željko Komšić potvrdili dolazak. Kao i predsednik Hrvatske Zoran Milanović, predsednica Kosova Vjosa Osmani i predsednik Albanije Bajram Begaj.

Pročitajte još:

Od evropskih zvaničnika izvesno je prisustvo Olivera Ropkea, predsednika Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta Evropske komisije, kao i specijalnog izaslanika Velike Britanije za Zapadni Balkan Stjuarta Piča.

Zvanice su u prilici da još do četvrtka potvrde prisustvo svečanosti polaganja zakletve novog predsednika Crne Gore, rekao je izvor, navodeći da je to posebno važno zbog posla koji predstoji Upravi policije, koja između ostalog treba da obezbedi i pratnju stranim gostima.

Predsednica Skupštine Crne Gore Danijela Đurović sazvala je sednicu Skupštine za subotu 20. maj u 12 sati. Inauguracija, odnosno polaganje zakletve, održava se u plenarnoj sali – koja bi trebalo da ugosti oko 200 ljudi.

BONUS VIDEO Milatović o cilju buduće politike Crne Gore

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar