Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Sinovi ubijenog saudijskog novinara Džamala Kašogija rekli su da “opraštaju” ubicama svog oca, a analitičari kažu da ovo saopštenje efektivno znači pomilovanje za petoricu osuđenih koji čekaju na smrtnu kaznu.

Džamal Kašogi brutalno je ubijen u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra 2018, a ovaj slučaj naštetio je ugledu kraljevskog princa Mohameda bin Salmana, za kojeg se smatra da stoji iza ubistva.

„Mi, sinovi mučenika Džamala Kašogija, objavljujemo da opraštamo onima koji su ubili našeg oca.“

Oproštaj Kašogijeve porodice mogao bi da poštedi živote petorice neidentifikovanih osoba osuđenih na smrt u decembru, kojom su oslobođena dva glavna pomoćnika krunskog princa.

„U ovoj blagoslovljenoj noći blagoslovljenog meseca (Ramazan) sećamo se da je Bog rekao: ‘Ako osoba oprosti i pomiri se, Alah će ga nagraditi’. Stoga mi, sinovi mučenika Džamala Kašogija, objavljujemo pomilovanje i oproštaj za one koji su ubili našeg oca, tražeći nagradu Svemogućeg Boga“, puna je poruka Salaha Kašogija, koji živi u kraljevstvu.

Saudijske vlasti nisu odmah komentarisale pravne posledice ove objave. Salah takođe poriče da je došao do finansijskog poravnanja sa vladom Saudijske Arabije. On je ranije rekao da ima “puno poverenje” u pravosudni sistem svoje zemlje i kritikovao je protivnike za koje smatra da žele da iskoriste ovaj slučaj.

Analitičar Nabel Novairah rekao je se da Salehova objava znači da ubice njegovog oca neće biti pogubljene. I Ali Šihabi, saudijski analitičar blizak vladi, smatra da oproštaj Kašogijeve porodice suštinski znači da će ubice izbeći smrtnu kaznu, jer porodice prema šerijatskom zakonu imaju pravo na oproštaj.

Verenica Džamala Kašogija Hatis Čengiz, koja je čekala novinara ispred konzulata na dan ubistva, napisala je danas na Tviteru da “niko nema pravo da oprosti ubicama”, prenosi Blic.

Džamal Kašogi je poslednji put viđen u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra 2018, kad je ušao da pokupi dokumenta potrebna za venčanje sa svojom verenicom Hatis Čengiz. Njegovo telo je raskomadano i sklonjeno iz zgrade, ali ostaci nikada nisu pronađeni.

Nedugo nakon Kašogijeve smrti, dva njegova sina su apelovala da se telo njihovog oca vrati kući.

List “Vašington post”, za kojeg je Džamal Kašogi pisao pre smrti, prošle godine je izvestio da su Kašogijeva deca – uključujući Salaha – primila kuće vredne više miliona dolara i da im vlasti isplaćuju hiljade dolara mesečno. Salah je to porekao.

Ubistvo Kašogija uzrokovalo je šok i bes u svetskoj javnosti. Neke zapadne vlade su rekle da je krunski princ naručio ubistva. I američka Centralna obaveštajna agencija (CIA) veruje da je Bin Salman naručio ubistvo Kašogija nakon članaka u kojima je izneo kritike na račun saudijskog režima. Bin Salman je krajem prošlog septembra porekao da je naručio ubistvo Kašogija, ali istakao da “preuzima punu odgovornost” za taj zločin kao lider Saudijske Arabije.

Vlasti u Rijadu tvrde da je ubistvo posledica „pogrešne operacije“ i da država nije u tome učestvovala, međutim, međunarodna zajednica sumnja u ovu verziju. Saudijske vlasti su prošlog decembra zbog ubistva Kašogija petoricu osudile na smrt, a trojicu na zatvor.

Osumnjičenima se sudilo iza zatvorenih vrata u Rijadu, a Ujedinjene nacije i grupe za ljudska prava osudile su ovaj postupak. Specijalna izvestiteljka UN Anjes Kalamar optužila je Saudijsku Arabiju da “ismeva pravdu” dozvoljavajući organizatorima ubistva da odu slobodni. Ona je ocenila da je proces koji se vodi u Saudijskoj Arabiji protiv optuženih za ubistvo „antiteza pravde“ i pozvala na pokretanje nezavisne istrage.

Ipak, Salah Kašogi je nakon presude u decembru rekao:

„Ovo je bilo pravično prema nama i pravda je postignuta.“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar