bol_na_bracu_ik

Stanovnici Bola na Braču su na nogama zbog, kako kažu, "otimanja diteta materi". Naime, u predlogu novog Zakona o pomorskom dobru preko noći je osvanula ideja prema kojoj upravljanje plažom Zlatni rat od Opštine preuzima županijska ustanova.

Jedna od plaža kojoj se divi dobar deo sveta mamac je za biznis. “Zlatni rat je apsolutno uvek bio zlatna koka”, navodi Dinko Karninčić, upravnik plaže Zlatni rat.

Kafići, restorani, pedaline, trampolin – tu ima za svakog ponešto. I plaćaju koncesiju.

“Mi imamo dvadesetak subjekata na plaži – gliseri, banane. Slije se dovoljno novaca da možemo normalno funkcionisati”, dodaje on, a prenosi Dnevnik.hr.

Novac je dobrodošao opštinskom budžetu. Ali, sada je u poslednji čas pred glasanje novog Zakona o pomorskom dobru ubačena stavka o prebacivanju upravljanja plažom s Opštine na županijsku ustanovu.

“Ponovno nam se događa situacija da se pokušava oteti dite materi, odnosno nadležnost nad upravljanjem preneti na neke koji tu ne žive”, smatra Ante Trutanić, direktor Turističke zajednice Bol, a prenosi Dnevnik.hr.

Ako zakon prođe u Saboru, plažom bi upravljala i sve prihode uzimala – županijska Javna ustanova „More i Krš“.

“Zlatni rat je zaštićeni krajolik. Najznačajniji prihodi od koncesija je velik postotak. Reč je o milionima kuna koje su se uprihodile”, kazala je načelnica Opštine Bol Katarina Marčić.

Iz županijske ustanove „More i Krš“ poručuju – želimo veće učešće onih koji brinu o zaštiti prirode.

Stav o prihodima od dozvola i koncesija im je takav da bi ih: “Trebalo barem delom uložiti u aktivnosti upravljanja Zlatnim ratom koje podrazumevaju očuvanje njegovih prirodnih vrednosti što se u prvom redu odnosi na žalo Zlatnog rata. Malo znamo o ponašanju sedimenta i eroziji koja se odvija na prostoru ovog zaštićenog područja stoga je potrebno provesti detaljna istraživanja te sanitarno održavanje vegetacije koja pospešuje očuvanje sedimenta. Nadalje, potrebno je sprovesti radnje usmerene na očuvanje posidonije koja takođe uveliko spriječava eroziju plaže”.

Pročitajte još:

Potrebno je, kažu, izraditi zonaciju prostora i standardizovati sve objekte. Opština, pak, ne odustaje.

“Pozdravljam zaštitu prirode, ali potpuno prebacivanje prihoda na županijsku ustanovu ne žele”, navodi.

Ko je i zbog čega stavio tu odredbu u novi Zakon – ne zna se. Ali se zna da je Bol bio više puta u fokusu javnosti zbog koncesija.

BONUS VIDEO Kako „mirne glave“ sa decom na more