Foto: Stanislav Krasilnikov / TASS / Profimedia, Alexey/ NIKOLSKY AFP / Profimedia

Iako je bivši predsednik Rusije Dmitrij Medvedev jedan od najglasnijih kritičara zapada, a istovremeno žestoki zagovornik rata u Ukrajini, istraga ruskih medija otkrila je da njegov sin Ilja godinama živi u inostranstvu, kao i da je zaposlen u kompaniji oligarha koji je u javnosti poznat kao "novčanik" Dmitrija Medvedeva.

Ilja Medvedev je zaposlen u kompaniji oligarha Igora Jusufova, koji poseduje imovinu u Rusiji, ali i u zapadnim zemljama. Obzirom na sankcije koje su EU i SAD uvele mnogim ruskim oligarsima i državnicima, među kojima je i Medvedev, pretpostavlja se da je njegovina imovina sada u vlasništvu upravo Jusufova, koji je dobio nadimak „novčanik Medvedeva“.

U trenucima kada bivši predsednik Rusije na svom Telegram kanalu neretko ističe kako „mrzi Zapad“, dobar deo njegovog bogatstva dolazi upravo iz zemalja Zapada.

Ilja Medvedev (levo) Foto: Vyacheslav Prokofyev / TASS / Profimedia

Ilja Medvedev je odmah po završetku studija zaposlen u „MI Group“. Prema poreskim bazama podataka koje je pregledao „The Insider“, on je od te kompanije u 2018. godini zaradio preko tri miliona rubalja.

„On pokušava da razvije privatne poslovne projekte, uključujući sferu digitalne ekonomije. Znate, stvari koje su sada prilično popularne među mladima. On to radi sam i to radi zabave. Tu još nisam video neke posebne uspehe, ali nadam se da će sve tek doći“, rekao je Medvedev o svom sinu pre nekoliko godina. Međutim, prema podacima jedinstvenog državnog registra pravnih lica, Ilja Medvedev nema sopstveni biznis.

Osnivač i predsednik kompanije „MI Group“ je Maksim Jusufov, mlađi sin bivšeg ministra energetike Igora Jusufova. Stariji sin Igora Jusufova je proglašen jednim od najbogatijih Rusa, a Forbs procenjuje njegovo bogatstvo na 1,1 milijardu dolara.

Igor Jusufov Foto: Krasilnikov Stanislav / TASS / Profimedia

Bliske veze

Igor Jusufov nije krio da je delovao u ime Medvedeva. Na primer, 2008. godine, kada je Jusufov bio predsednikov specijalni predstavnik za međunarodnu energetsku saradnju, organizovao je kupovinu nemačkih brodogradilišta. Zvanično, kupovina je predstavljena kao posao sa državnom kompanijom FLK, ali u stvari je Jusufov taj koji je preuzeo kontrolu nad brodogradilištima, zajedno sa dva koinvestitora. Kasnije je direktor FLK Nail Maljutin priznao u svom svedočenju da mu je Jusufov direktno rekao da deluje u ime i u interesu Dmitrija Medvedeva, i da je novac prebačen na Britanska Devičanska ostrva.

POGLEDAJTE JOŠ:

Bivši šef Moskovske banke Andrej Borodin je takođe rekao da je, kada je prodao akcije banke Jusufovu, bio čvrsto uveren da je delovao u interesu Dmitrija Medvedeva.

„Iza cele ove priče stajala je politička odluka da se preuzme kontrola nad bankom. A ovu odluku doneli su predsednik VTB Andrej Kostin i Igor Jusufov, koji je blizak vrhu vlasti. Jusufov mi je eksplicitno rekao da je delovao u interesu i po instrukcijama predsednika Dmitrija Medvedeva, koji je doneo odluku da dozvoli vladi da preuzme kontrolu nad Bankom Moskve. Postojala je politički motivisana odluka da se oduzme vlasniku“, ispričao je Borodin.

Jusufov, koji je izbegao sankcije, sada nastavlja da posluje na Zapadu u ime Medvedeva i čuva njegovu evropsku i američku imovinu.

BONUS VIDEO Svi pokušaji atentata na Vladimira Putina

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare