Vesna Medenica bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Foto:Nova.rs

Vesna Medenica vraćena je juče u bolničku sobu, nepunih pet minuta nakon privođenja u Specijalno državno tužilaštvo (SDT) na saslušanje u 11 sati.

Nadležni nisu mogli da urade veštačenje njenog telefona – po ulasku u zgradu Tužilaštva, prema informacijama Vijesti, zamolila je specijalnu tužiteljku Natašu Bošković da tu dokaznu radnju odlože zbog njenog lošeg zdravstvenog stanja, prenosi Vijesti.me.

Njen branilac, advokat Zdravko Begović, kazao je da je tužiteljka uvažila njenu molbu, a potom i objasnio zbog čega se ona i dalje nalazi u Kliničkom centru u Podgorici, a ne u zatvorskoj bolnici.

”U SDT je obavljena određena istražna radnja u kojoj je prisustvo moje branjenice bilo obavezno, međutim dolaskom u SDT ona je izjavila pred tužiocem i nadležnim službenicima SDT da zdravstveno nije sposobna i naravno to su oni prihvatili, potpisala je zapisnik o tome da neće prisustvovati toj radnji i, naravno, uz pratnju lekara je vraćena u KBC”.

Vesna Medenica bivša predsednica Vrhovnog suda Crne Gore Foto:Nova.rs

Najavio je i da će biti obavljen detaljan medicinski pregled njegove branjenice koja ima, kako kaže, između ostalog i ozbiljne srčane probleme: “Dok god njeno zdravstveno stanje ne bude stabilno, pretpostavljam da će ona biti u KBC”.

Rekao je da medicinsko veštačenje njegove klijentkinje nije obavljeno – zbog akutnosti i brzine: “Lekari u izveštajima konstatuju da je neophodno da boravi u bolnici zbog težine i vrste bolesti i to je jedini razlog zbog čega nisu obavljena bilo kakva druga veštačenja”.

Begović je istakao i da je njen pokušaj samoubistva odraz njenog psihičkog stanja: “Agonije u kojoj se našla zbog svega što je snašlo u poslednje vreme”…

Kazao je i da je logično da prvoosumnjičeni – njen sin Miloš Medenica, dođe i prijavi se nadležnim organima, jer je upravo i njegova nedostupnost razlog što je Vesni određen pritvor.

Miloš Medenica Foto: Libertas

Iz Višeg suda objasnili su da je, shodno Zakoniku o krivičnom postupku, nadležnost suda vezana za odlučivanje o predlogu postupajućeg tužioca za određivanje pritvora, ali da ne odlučuju gde će osoba kojoj se odredi pritvor boraviti.

“Nakon saslušanja osumnjičenog sud o tome donosi odluku i ne donosi nikakvu posebnu odluku o tome gde će se tokom trajanja pritvora osumnjičeno lice lečiti. O tome odlučuje medicinsko osoblje – ukoliko se osumnjičeni nalazi u privoru, lekari koji rade u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija i koji procenjuju mjesto daljeg lečenja, odnosno lekari u zdravstvenim ustanovama ukoliko se osumnječeni nalazi u zdravstvenoj ustanovi i koji isključivo mogu da donesu odluku o tome da li ga treba zadržati u zdravstvenoj ustanovi ili otpustiti, nakon čega bi eventualno bio smešten u UIKS-u”, odgovorili su iz Višeg suda.

Sudija za istragu tog suda Suzana Mugoša, 19. aprila odredila je Medenici pritvor do 30 dana, ali je ona nakon saslušanja smeštena u bolnicu, ne u Istražni zatvor. Iz tog suda objašnjavaju da u fazi istrage o medicinskom veštačenju odlučuje tužilac, a ne sud.

PROČITAJTE JOŠ:

Istakli su i da se ostvarivanje prava bilo kojeg lica – na lečenje u javnim zdravstvenim ustanovama, ne bi trebalo smatrati privilegijom.

”Ne postoji zakonska obaveza da se zatvorsko medicinsko osoblje obaveštava o zdravstvenom stanju pritvorenika koji se ne nalaze u UIKS-u, a ukoliko bi se ta lica sprovela iz neke zdravstvene ustanove u UIKS, praksa je prilaganja medicinske dokumentacije, radi praćenja zdravstvenog stanja i davanja određene terapije. Ukoliko bi u bilo kom periodu zatvorsko medicinsko osoblje ocenilo da nema uslova za adekvatno liečenje pritvorenih lica u UIKS-u, bez posebnog obraćanja bilo kome dužni su da preduzmu mjere da se takvom licu omogući adekvatno lečenje izvan UIKS-a, a imajući u vidu prava pritvorenih lica na zdravstvenu zaštitu”, odgovorili su iz Višeg suda, upitani da li je o njenom zdravstvenom stanju obavešteno zatvorsko medicinsko osoblje i ako jeste, jesu li se izjasnili imaju li neophodne uslove za adekvatno lečenje osumnjičene.

Medenica je uhapšena 17. aprila zbog sumnje da je kao član kriminalne organizacije, koju je formirao njen sin, počinila krivično delo protivzakoniti uticaj.

BONUS VIDEO: Abazović o sankcijama Rusiji, neozbiljnosti Krivokapića i problemu sa kvorumom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar