Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Osvajanjem Lisičanska na istoku Ukrajine, ruska vojska preuzela je kontrolu nad celom Luganskom oblasti. Napadi su sada usmereni ka poslednjim slobodnim gradovima u Donjeckoj oblasti - Slavjansku i Kramatorsku. U slučaju da i ova oblast padne pod rusku kontrolu, naredna meta mogla bi da bude Odesa, luka na Crnom moru koja je i ranije bila jedan od ciljeva Rusije.

Ukrajinske vlasti su isprva odbijale da priznaju poraz u Lisičansku. Iako su ruske trupe ušle u grad i razvile svoje zastave, guverner Luganske oblasti Sergej Gajdaj tvrdio je da se žestoke borbe nastavljaju. Grad je tada bio okružen sa svih strana.

Međutim, samo nekoliko sati kasnije, ukrajinska vojska dobila je jasnu direktivu – napuštaju se položaji u Lisičansku, kako bi dodatne žrtve bile izbegnute.

„Da bi se sačuvali životi ukrajinskih branilaca, doneta je odluka o povlačenju“, navele su vlasti iz Kijeva.

Lisičansk Foto:REUTERS/Oleksandr Ratushniak/Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

Vojska je ubrzo napustila grad, a Rusi su proglasili još jednu pobedu u Ukrajini. Prethodno je pod rusku kontrolu pao Severodonjeck, grad pobratim Lisičanska. Ovim je osvojena čitava Luganska oblast, a bitka za jedine gradove u Donjeckoj oblasti koji su pod ukrajinskom kontrolom već je počela.

Priprema za „veliku bitku“

Gotovo istovremeno sa padom Lisičanska, počeli su napadi na Slavjansk i Kramatorsk. Kako je Slavjansk smešten ispred Kramatorska, on se prvi našao na udaru ruske vojske. U snažnom granatiranju poginulo je šest ljudi, dok je više od 20 osoba ranjeno. Lokalne vlasti kažu da se grad priprema za „veliku bitku“.

„Svi znaju da će se desiti velika bitka u Slavjansku”, rekao je guverner Donejcke oblasti Pavlo Kirilenko.

Granate upozorenja pale su i na Kramatorsk, ali će ovaj grad postati fokus Rusije u slučaju da osvoji Slavjansk.

Foto: Michal Burza / Zuma Press / Profimedia

Sledeća je Odesa?

Imajući u vidu ranije izjave ruskih zvaničnika, ali i pravac u kom napreduje ruska vojska, kao naredna potencijalna meta pominje se Odesa – luka na Crnom moru od izuzetnog strateškog značaja.

Odesa je i na samom početku invazije bila na meti ruske vojske, ali do sada nije osvojena. Kada je pod rusku kontrolu pao Severodonjeck, napadi su nakratko bili usmereni na Odesu, ali opet bezuspešno.

Obzirom da Rusija kontroliše Lugansku oblast, lučki grad Marijupolj, Severodonjeck i Hersonsku oblast, može se zaključiti da je cilj formiranje kopnenog koridora do ukrajinsko-ruske granice, kao i kontrola nad lukama na Crnom moru.

Osvajanjem celog regiona Donbas, koji čine samoproglašene Donjecka i Luganska Narodna Republika (DNR i LNR), ruska vojska može da oformi koridor do svoje granice, što je od velikog značaja za trgovinske rute.

Foto: ZUMAPRESS.com / MEGA / The Mega Agency / Profimedia

Istovremeno, fokus koji je do sada bio na lučkim gradovima ukazuje da zvanični Kremlj želi da uspostavi kontrolu nad morskom trgovinom, za šta je Crno more ključno.

Padom Marijupolja izvršen je jedan od glavnih ciljeva Rusije, što su potvrdile i tamošnje vlasti. U neposrednoj blizini nalazi se i Hersonska oblast koji Rusija kontroliše.

Preostale pozicije koje su pod ukrajinskom kontrolom su upravo Odesa, obližnji Mikolajev i Harkov.

Harkov pod granatama

Iako se ne nalazi na jugu i istoku, Harkov je od velikog značaja za Rusiju, o čemu je ranije govorio i ministar odbrane Sergej Šojgu. Tako je škola u Harkovu granatirana juče, a podaci o mogućim žrtvama još uvek nisu dostupni.

Drugi po veličini grad u Ukrajini nekoliko puta je bio meta napada. Ruska vojska je jednom čak i uspela da zauzme veči deo grada, ali su ih Ukrajinci potisli van Harkova.

POGLEDAJTE JOŠ:

U slučaju da se napadi na grad intenziviraju u narednim danima, to znači da Rusija želi da oformi koridor do svoje teritorije i na severoistoku Ukrajine.

Zamrznuti mirovni pregovori

Mirovni pregovori između Ukrajine i Rusije prekinuti su pre nekoliko meseci. Dve strane su održale nekoliko rundi pregovora, ali oni nisu urodili plodom. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zatražio je više puta sastanak sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, ali je ruska strana bila jasna – nema sastanka predsednika dok ne nastavne mirovni sporazum koji bi oni mogli da potpišu.

Pravac kojim se kreću Rusi ukazuje na to da su gotovo od početka rata ciljevili bili osvajanje istoka i juga, prevshodno zbog trgovine. U slučaju da oni u narednim mesecima budu ispunjeni, postoji mogućnost da će delegacije ponovo sesti za pregovarački sto, ali ovog puta u cilju formiranja sporazuma koji će lideri potpisati.

BONUS VIDEO Pucnjava Ukrajinaca u Severodonjecku

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare