Epa:EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Mesto dominantne figure Evropske unije, koje ostaje upražnjeno odlaskom nemačke kancelarke Angele Merkel, ima ambiciju da popuni francuski predsednik Emanuel Makron. Francuska preuzima predsedavanje Evropskom unijom 1. januara. Primetno je i da se Francuska sve više angažuje i u Srbiji.

Makron umesto Merkel. Mladi predsednik Francuske već neko vreme povlači poteze koji pokazuju nameru da nasledi nemačku kancelarku u smislu uticaja koji je ona nedvosmisleno imala u Evropksoj uniji, u svim zemljama koje uniji teže ali i na globalnoj areni. To se tiče i naše regije, piše N1.

Analitičar Nemanja Todorović Štiplija podseća da je Makron pre dve godine organizovao Samit lidera Zapadnog Balkana.

„Na kome se stavila tačka na određene teme koje su se ovde na Balkanu podizale, a prvenstveno mislim na podelu Kosova. Time je predsednik Makron sebe postavio na mesto nekoga ko će naslediti Merkel u EU što se tiče odnosa na Zapadnom Balkanu“, ukazuje on.

Francuska pokušava da ojača svoj uticaj, pre svega preko Srbije, i pre svega preko projekata koje realizuje, kaže Slobodan Zečević sa Instituta za evropske poslove.

„Metro, aerodrom, ova deponija u Vinči – to su poslovi gde se Francuska u privrednom smislu vraća. Ona želi, naravno, da bude i u geostrateškom smislu prisutna, i misli da je Srbija najpogodnija zemlja za to“, ocenjuje Zečević.

Ukoliko bi Makron uspeo da uđe u cipele Merkel i ojača francuski uticaj u EU, prednost za Srbiju bi bila uslovna.

„Mislim da je za nijansu spremnija da sasluša argumente Srbije u tim balkanskim sporovima, ali ne mogu da kažem da Francuska ima dijametralno suprotne stavove od drugih, i da je spremnija da ‘otprizna’ priznatu nezavisnost Kosova“, ističe Zečević.

Todorović Štiplija upozorava da Francuska ne želi da dozvoli da zemlje koje nemaju razvijenu demokratiju, i u kojima je stanje vladavine prava na izuzetno niskom nivou, postanu članice EU.

„I time da se taj blok zemalja, neke te neliberalne demokratije, poveća. Ona (Francuska) je veliki protivnik onoga što se dešava u Mađarskoj i Poljskoj, i nažalost sada u Sloveniji“, kaže on.

Delovanje Fransuke, ističe Zečević, omeđeno je i ekonomskom vezanošću za Nemačku i strateškom saradnjom sa SAD, te će i delati u tim okvirima i na Zapadnom Balkanu.

BONUS VIDEO: Merkel u Beogradu, poruke i nasleđe

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar