Emanuel Makron Foto:EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

Francuski predsednik Emanuel Makron izjavio je danas da neće podneti ostavku bez obzira na rezultat predstojećih parlamentarnih izbora u Francuskoj.

Makron, koji je najavio raspisivanje parlamentarnih izbora nakon teškog poraza njegove stranke Preporod na izborima za Evropski parlament u Francuskoj i pobede krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje, rekao je da „nije Nacionalno okupljanje to koje piše Ustav“.

„Institucije su jasne, kao i mesto predsednika bez obzira na rezultat“, rekao je Makron za francuski Figaro, a preneo Politiko.

Izbori za evropski parlament Foto: Danilo Savić/Nova.rs

Makron je u nedelju raspustio francuski parlament i najavio parlamentarne izbore za 30. jun i 7. jul. Grupacija Obnovimo Evropu, kojoj pripada i Makronova partija Preporod, pretrpela je velike gubitke na izborima za EP, koji su održani u nedelju, kao i grupacija koja okuplja zelene stranke.

S druge strane grupacije koje okupljaju krajnje desničarske i desničarske partije, među kojima su Identitet i demokratija, čije je jedno od zaštitnih lica Nacionalno okupljanje Marin Le Pen, povećale su broj mandata.

PROČITAJTE JOŠ:

Više mandata u novom sazivu EP imaće i Evropski konzervativci i reformisti, kojoj pripadaju Braća Italije italijanske premijerke Đorđe Meloni.

Najviše mandata na izborima dobila je Evropska narodna partija (EPP) desnog centra, koja će zajedno sa Progresivnom alijanskom socijalista i demokrata, ostati jedna od dve tradicionalno najveće političke grupacije u EP.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare