Zoran Zaev Severna Makedonija
Zoran Zaev Foto:Tanjug/AP Photo

Nedavno održani lokalni izbori u Severnoj Makedoniji i ostavka premijera Zorana Zaeva i dalje su u centru pažnje u regionu. Pitanje koje se nameće je kakav scenario očekuje Severnu Makedoniju posle ostavke premijera. O ovoj temi su za portal Nova.rs govorili Igor Bandović, direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku i Nano Ružin, profesor političkih nauka iz Makedonije.

PROČITAJTE JOŠ:

„Gubitak lokalnih izbora u Skopju je povezan sa političkom sudbinom aktuelnog premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva, jer je on napravio direktnu vezu između opstanka svoje vlade i osvajanja glasova SDSM na lokalnim izborima u Skoplju. Posle takvih obećanja, da će se povući ako ne dobije Skoplje, nije mu preostalo ništa drugo da uradi nego da podnese ostavku. Iako je ova vrsta političke odgovornosti vrlo retka na Balkanu, i zbog toga, viđena od mnogih regionalnih analitičara kao dobrodošla, smatram da je Zoran Zaev imao mnogo veću odgovornost i mnogo važniju ulogu od ove, a to je da uprkos ogromnim teškoćama (veto Bugarske za počinjanje pregovora Makedonije sa EU) i isto tako istorijskim postignućima (kao što je sporazum sa Grčkom) na koje svi na Balkanu treba da se ugledamo, trebao da završi proces evropeizacije zemlje. To je ipak bila važnija odgovornost od toga ko će vladati u Skoplju“, smatra Igor Bandović.

Igor Bandović Foto:privatna arhiva

Profesor Ružin ističe da je Zoran Zaev nepotrebno podigao na pijedestal izbore u Skoplju kao da su parlamentarni izbori.

„Mislim da je u njemu bila dilema između političara i čoveka. Smatram da je kod njega progovorilo ono ljudsko, a to je da posle takvog poraza, nije hteo više da produži jer je stvarno investirao previše. Prvi uslov ovih neuspelih izbora je – dužna mandata je uvek suprotno proporcionalna vašoj popularnosti. Drugi aspekt je što je izjašnjavanje na lokalnim izborima bilo povišeno kao na nivou da se radi o velikoj politici, o tome kako i šta će biti sa Makedonijom u njenoj evropskoj perspektivi pa odnosi sa Bugarskom. Tu je uticaj Gruevskog, kao i velike svote novca koja je došla iz inostranstva, veliki uticaj lobi grupe građevinara koji traže da se Skoplje sve više pretvara u jednu urbanu džunglu. Pitanje izbora u Skoplju se nametnulo kao pitanje budućnosti političke karijere Zorana Zaeva. Iako je tu odluku doneo u jednom emotivnom momentu – da podnosi ostavku na mestu premijera i predsednika partije, juče su mu njegovi koalicioni partneri zamerili što ih pre toga nije obavestio jer oni imaju ipak svoju strategiju i svoje ideje. Tako da je on kazao ‘u redu, vlada ostaje, a ja odlazim kao lider i Socijaldemokratskog saveza i kao predsednik vlade’. Međutim da bi otišao iz partije tu treba da se održi kongres, pa da se tu glasa, pa pretpostavljam da to neće da uspe“, naveo je profesor Ružin.

Nano Ruzin Foto:EPA/GEORGI LICOVSKI

Bandović ističe da će se vrlo verovatno ići na vanredne izbore u Severnoj Makedoniji.

„Ovaj poraz, a onda i naročito ostavka Zorana Zaeva duva u leđa VMRO-u koji će se osećati mnogo moćnijim nego jeste. Jer osvajanje Skoplja je mnogo više poraz SDSM-a, a mnogo manje pobeda VMRO-a. Nestrpljivi građanski i pro-evropski orijentisani građani Skopja su jednostavno uskratili podršku vladajućoj partiji. O tome govori i mala izlaznost glasača. To je nešto slično ‘belim listićima’ u Srbiji – nisu glasali za SDSM, a ni za VMRO-a. Uzdržali su se jer su razočarani. I zbog unutrašnjih reformi koje teku sporo, a naročito zbog Evropske Unije koja nije uspela da održi obećanje. Vanredni izbori su izgledni ukoliko aktuelna vlast ne izabere najevropskijeg među ministrima koji će beskopromisno nastaviti put Makedonije ka EU, uprkos svemu. U toj vladi takav postoji, a da li će mu Zaev dati podršku ostaje da vidimo“, dodao je Bandović.

Zoran Zaev Severna Makedonija
Zoran Zaev Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Što se tiče eventualnog povratka VMRO-a na vlast, naši sagovornici ističu sledeće.

„Ukoliko ovaj defetizam Zorana Zaeva rezultira u daljim lošim partijskim rešenjima to će verovatno dovesti VMRO na vlast. A onda će i sporazum iz Prespe biti doveden u pitanje, a ubrzo zatim i i odnos Makedonaca i Albanaca. VMRO kao i neki drugi lideri u regionu, žive od podela i brojanja krvnih zrnaca svojih građana. Dublje podele zbog toga nisu isključene, jedino teši što je Se verna Makedonija članica NATO pa će to, nadam se, da ublaži polarizaciju u društvu“, kaže Bandović.

Profesor Nano Ružin smatra da neće biti prevremenih parlamentarnih izbora.

Zoran Zaev Severna Makedonija
Zoran Zaev Foto:REUTERS/Ognen Teofilovski

„Ako govorim kao analitičar koji bi navijao za Zaeva, onda dobro je da ide na parlamentarne izbore i da izgubi. Na taj na čin onaj ‘vrući krompir’ treba da preuzme VMRO-DPMNE jer bi verovatno pobedili na tim izborima. VMRO-DPMNE je uporno odbijao da nazove Makedoniju – ‘Severna Makedonija’ i takođe je odbijao da se ponižava prema bugarskim predlozima. Oni su uvek išli na opciju da pobede, ali to danas nije moguće jer će se onda druga strana smatrati za gubitnika. Oni su od toga napravili praktično strategiju i na taj način tu strategiju ne mogu da sprovedu ako dobiju vlast na izborima. U tom slučaju oni moraju da poštuju ime ‘Severna Makedonija’ i moraju isto da produže pregovore sa Bugarskom.

Zaev je zamolio svoje koalicione partnere, a to je prihvatila i najveća albanska partija da ne bude prevremenih parlamentarnih izbora jer mu je značajniji uspeh Makedonije u otvaranju dijaloga sa EU nego njegov lični politiki interes. Zato se smatra da neće izbora, utoliko pre što većina u parlamentu je pokazala da je sa njim još uvek i da nema nikakvog prelaženja u opoziciju. Ne verujem da će biti prevremenih parlamentarnih izbora“, ističe profesor Nano Ružin.

BONUS VIDEO: Šta Dodik očekuje od Beograda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar