Foto: Peter Byrne / PA Images / Profimedia, - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Policija veruje da je Lusi Letbi, medicinska sestra koja je osuđena za ubistvo sedam beba, možda povredila još desetine novorođenčadi u dve bolnice na severozapadu Engleske, rečeno je Gardijanu.

Izvor koji poznaje policijsku istragu rekao je da su detektivi identifikovali oko 30 beba koje su pretrpele „sumnjive“ incidente u bolnici Grofice od Čestera u kojoj je Letbi radila.

Utvrđeno je da je Letbi (33) bila na dužnosti tokom svakog od neobjašnjivih kolapsa novorođenčadi. Policija ispituje i medicinske kartone beba rođenih u ženskoj bolnici u Liverpulu u kojoj je Letbi takođe radila.

Letbi je u ponedeljak osuđena na doživotnu zatvorsku kaznu nakon što je proglašena krivom za ubistvo sedam beba i pokušaj ubistva još šest u „upornim, proračunatim i hladnokrvnim“ napadima do juna 2016. godine.

Policija Češira zatražila je od stručnjaka da pregledaju medicinsku dokumentaciju više od 4.000 beba rođenih u ženskoj bolnici u Liverpulu i grofice od Čestera između 2012. i 2015. godine.

Gardijanu je rečeno da su detektivi ranije ove godine identifikovali još 40 beba koje su pretrpele „sumnjive“ incidente dok je Letbi radila u bolnici Grofice od Čestera. Pretpostavlja se da su detektivi do aprila identifikovali „sumnjive“ slučajeve povezane sa oko 30 beba u bolnici u Česteru.

Iz policije navode da je „nemoguće“ izneti tačan broj slučajeva jer je istraga, u kojoj radi između 60 i 70 detektiva, još uvek otvorena.

Obim i izazov istrage su ogromni, ne samo zbog broja uključenih beba i vremena koje je prošlo od njihovog rođenja – već i zbog toga što su medicinski dokazi neverovatno složeni.

Na suđenju se čulo kako je Letbi, koja je bila u srednjim 20-im godinama kada je izvela napade, ubijala novorođenčad ubrizgavanjem vazduha u njihova sićušna tela, u nekim slučajevima razbijajući im dijafragme, ili u jednom slučaju gurajući cev u grlo novorođenčeta. Pokušala je da ubije dve bebe tako što im je kesice za hranjenje povezala sa insulinom.

Među njenim žrtvama su bila dva identična brata trojke, ubijena u razmaku od 24 sata jedan od drugog, novorođenče teško manje od 1 kilograma kome je ubrizgan vazduh, i devojčica rođena prevremeno, koja je ubijena iz četvrtog pokušaja.

***

BONUS VIDEO: U Gradačcu protest građana zbog trostrukog ubistva i samoubistva. Traže odgovornost.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar