Luiz Inacio Lula da Silva Foto:EPA-EFE/FERNANDO BIZERRA

Lider levičara i pobednik na predsedničkim izborima u Brazilu Luiz Inasio Lula da Silva danas će u glavnom gradu Braziliji položiti predsedničku zakletvu, uz pooštrene mere bezbednosti zbog pretnji nasiljem pristalica njegovog krajnje desničarskog prethodnika Žaira Bolsonara.

Ceremonija u Kongresu počinje u 15 časova po lolalnom vremenu (18.00 po Griniču), posle koje će Lula otići u palatu Planalto odakle će pozdraviti 30-ak hiljada svojih pristalica, prenosi Rojters.

Lula (77) je na oktobarskim predsedičkim izborima tesno pobedio Bolsonara i osvojio treći predsednički mandat, što je bez presedana u istoriji Brazila.

Lula Foto: Fotoarena / ddp USA / Profimedia

Ovaj popularni levičar se vratio na političku pozornicu nakon pauze tokom koje je proveo godinu i po dana iza rešetaka po presudi za korupciju koja je kasnije poništena.

U periodu od 2003. do 2010. godine Lula je kao predsednik Radničke partije (PT) i bivši sindikalni lider podigao milione Brazilaca iz siromaštva i podstakao posustalu ekonomiju.

Foto: Tanjug/AP Photo/Bruna Prado

Sada se suočava sa zastrašujućim izazovom da poboljša stagnirajuću brazilsku ekonomiju i istovremeno ujedini zemlju koja je pod Bolsonarom postala bolno polarizovana.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Od Lule se mnogo očekuje. Imaće tešku misiju da povrati normalnost i predvidljivost u Brazilu, a pre svega da brzo pruži rezultate koji poboljšavaju kvalitet života Brazilaca“, rekao je Kreomar de Souza, direktor agencije za procenu političkih rizika Darma iz Brazilije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar