Foto: Andrew Matthews / PA Images / Profimedia

Kako se britanska monarhija poslednjih meseci suočila sa velikom krizom zbog raka od kojeg su oboleli i kralj Čarls i princeza Kejt Midlton, pažnja je preusmerena i na druge članove porodice koji bi mogli da budu ključni u monarhiji. Među njima, jedan mladi član mogao bi dobiti glavnu ulogu. U pitanju je lejdi Luiz Vindzor, najstarija ćerka princa Edvarda. Ko je mlada princeza koju Britanci vole skoro kao Kejt?

Lejdi Luiz Alis Elizabet Meri Mauntbaten-Vindzor rođena je 8. novembra 2003. godine i poznata je kao „omiljeno unuče“ pokojnog princa Filipa. On je pošla stopama svog rođaka princa Vilijama, upisavši se na Univerzitet Sent Endruz, na kojem studira englesku književnost.

Rane komplikacije

Njena majka Sofi, tada grofica od Veseksa, porodila se carskim rezom mesec dana pre termina, tako da je porođaj protekao sa nekoliko komplikacija. Lejdi Luiz je krštena u privatnoj kapeli zamka Vindzor.

Foto: Parsons Media / Eyevine / Profimedia

Rođena je sa egzotropijom, što je prouzorkovalo razne probleme tokom odrastanja. Prvi pokušaj operacije 2006. godine bio je bezuspešan, ali problem je otklonjen 2013.

„Prevremeno rođene bebe često čkilje jer se oči poslednje razvijaju kod deteta. Potrebno je bilo uložiti mnogo truda i biti uporan. Sve se isplatilo, jer je Luiz sada dobro – vid joj je savršen“, rekla je Sofi.

Trenutno je 15. u redu za tron, Luiz nosi titulu „lejdi“, nakon što su njeni roditelji, posle venčanja 1999. godine, odlučili da njihova deca imaju titulu vojvoda, umesto titule princa i princeze.

Ipak, Luizina majka Sofi je 2020. godine saopštila da će Luiz sama izabrati titulu kada za to dođe vreme, „za sada ostaje lejdi“.

Foto: i-Images / Eyevine / Profimedia

Jedan od urednika Dejli mejla Ričard Iden rekao je da se nada da će princ Vilijam kada postane kralj slediti primer svoje bake, kraljice Elizabete II i zamoliti svoje rođake, uključujući ledi Luiz i brata Džejmsa, da sa njim dele kraljevske dužnosti.

Lejdi Luiz posebno je bila bliska sa svojim pokojnim bakom i dedom, kraljicom Elizabetom II i Filipom.

Ljubav prema konjima

Lejdi Luiz posebno voli konje, što je ljubav koju je nasledila od svog dede. Još kao dete naučila je da jaše i pridružila se svom ocu na konju u okviru proslave kraljičinog 90. rođendana u Vindzoru 2016. godine.

U međuvremenu je naučila da vozi i kočije. Tako je u maju 2017. vozila kočije britanskog Vozačkog društva na „Royal Vindsor Horse Show“.

Foto: Tanjug/Andrew Milligan/Pool Photo via AP

Luiz je 2011. godine bila deveruša na venčanju princa Vilijama i Kejt Midlton i sada studira na fakultetu na kojem su se princ i princeza i upoznali.

Još od 2021. godine, Lejdi Luiz su smatrali „tajnim oružjem“, odnosno osobom koja bi mogla da „nastaviti nasleđe kraljevske porodice“. Fil Dampijer, koji je 35 godina pisao o kraljevskoj porodici, rekao je da je lejdi Luiz zrela za svoje godine i da pretenduje da postane „osoba na koju kraljevska porodica može da se osloni“.

Kraljevska biografkinja Ingrid Stjuard objasnila je da je lejdi Luiz, kraljičina najmlađa unuka, „uvek bila prednost“ za kraljevsku porodicu, da je „veoma ljubazna“ što je kraljica Elizabeta najviše volela i cenila.

Pročitajte još...

Nije znala ko joj je baka

Njena majka Sofi 2016. godine je otkrila zanimljiv detalj iz života svoje ćerke. Dok je bila mala, Luiz nije znala da je njena baka kraljica.

„Za nju (Luiz) je ona bila samo baka“, rekla je tada Sofi.

Nakon smrti svog dede princa Filipa 2011. godine, Luiz je pratila svoje roditelje na bogosluženju u Kraljevskoj kapeli i sastala se sa članovima osoblja imanja Vindzor kako bi podelila uspomene na preminulog člana porodice. Prošle godine, Luiz je počela češće da se pojavljuje na kraljevskim događajima.

BONUS VIDEO N1 Specijal: Borba Čarlsa III

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar