Ruski komandant koji se smatra odgovornim za neuspeli napad na Vuledar, ukrajinski grad u istočnoj regiji Donjecka, Rustam Muradov, nedavno je smenjen s dužnosti, i to samo sedam meseci nakon imenovanja. Smenjen je s mesta komandanta Istočnog vojnog okruga u Ukrajini, a ruski mediji su ga nazvali "ludim idiotom".

Portal „Moscow Times“, sa sedištem u Amsterdamu, koji je trenutno zabranjen u Rusiji, objavio je da su ih dva vojna izvora obavestila o suspenziji 50-godišnjeg komandanta Rustama Muradova, koji je nedavno pokrenuo ofanzivu u istočnoj Ukrajini, prenosi Jutarnji list.

„Muradov je smenjen, jer je bio ‘ludi idiot’ koji je poslao vojnike u sigurnu smrt. Mnogi su se na njega žalili“, navedeno je.

Muradov je bivši komandant ruskih snaga u Siriji, a kasnije je služio kao šef mirovnog kontingenta u Nagorno-Karabahu. Kao komandant, u Ukrajini je služio od oktobra 2022. godine.

Foto: Aram Nersesyan / Sputnik / Profimedia

U februaru ove godine započeo je napad na Vuledar, ali to se završilo tako što je poslao trupe na ukrajinsku vojsku i u minska polja. U samo tri dana izgubljene se dve elitne mornaričke brigade.

Kako piše „Oryx“, veb stranica koja prati vojne gubitke u ratu u Ukrajini, ruska vojska je tokom napada na Vuledar izgubila ukupno 36 tenkova, a procene su da su ukrajinske oružane snage izgubile samo 20 komada vojne opreme – jednu petinu od ukupnih gubitaka Rusije u to vreme.

Foto: Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Bivši oficir Federalne službe sigurnosti Igor Girkin nazvao je one koji su vodili napad na Vuledar „potpunim kretenima“.

Pročitajte još:

Britansko ministarstvo obrane saopštilo je da je u toj bici umiralo i do 500 ljudi dnevno i da je ruska vojska tu doživela fijasko.

Prema britanskom ministarstvu obrane, Vladimir Putin će regrutovati dodatnih 400.000 vojnika, ali malo je verovatno da će to biti pravi dobrovoljci, iako će Kremlj verovatno da pokuša da ih predstavi kao takve kako bi se izbegle demonstracije, piše Njuzvik.

BONUS VIDEO Ruska raketa pogodila stambenu zgradu u Zaporožju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar