Liz Tras i Vladimir Putin
Liz Tras i Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/CHRIS J. RATCLIFFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Ruski napad na Odesu samo dan nakon što je potpisan sporazum o deblokadi crnomorskih luka za izvoz žita dokazuje da se ruskom predsedniku Vladimiru Putinu ne može verovati ni reč, kaže britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

“To pokazuje da se Putinu nijedna reč ne sme verovati. Moramo raditi hitno s našim međunarodnim partnerima da pronađemo bolji način za slanje ukrajinskih žitarica do tržišta u kojem neće učestvovati Rusija i njena prekršena obećanja”, rekla je Tras.

Podsetimo, napad na ukrajinsku luku se dogodio samo dan pošto je Rusija potpisala sporazum s UN-om i Turskom, kojim bi trebalo da se dozvoli izvoz žitarica iz crnomorskih luka, među kojima je Odesa.

Napad je danas osudio i generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš, koji je u petak u Istanbulu učestvovao u potpisivanju sporazuma o deblokadi izvoza žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da ovaj napad „dokazuje jednu stvar: bez obzira što Rusija kaže i obećava, ona će naći načina da sporazum o žitaricama ne sprovede.”

***

BONUS VIDEO: Italijanske vlasti konfiskovale megajahtu koja se vezuje za Vladimira Putina


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare