Foto: Profimedia.rs

Dok u Kini epidemija koronavirusa jenjava, u svetu je sve više zaraženih a preminulo je više od tri hiljade ljudi. Broj žrtava u Italiji porastao na 34. Svetska zdravstvena organizacija podigla je rizik od koronavirusa na "vrlo visok" i upozorila je da ima "pandemijski potencijal". U Srbiji još uvek nema obolelih. Sve vesti o koronavirusu pratite uživo na Nova.rs.

  • U Hrvatskoj sedam slučajeva koronavirusa
  • SZO podigla rizik od koronavirusa na „vrlo visok“
  • Više od 85.000 osoba zaraženo je korona virusom
  • Preminulo više od 3000 ljudi
  • Prva žrtva koronavirusa u SAD, zaražene još 22 osobe
  • Broj žrtava koronavirusa u Italiji porastao na 34
  • Zaraženih ima na svim kontinentima osim Antarktika
  • U Srbiji nema obolelih od virusa COVID-201

 

23:40 – Klinička testiranja vakcine protiv koronavirusa očekuju se za tri do četiri meseca, izjavio je portparol Svetske zravstvene organizacije Tarik Jašarević.

23:57 – Raste broj zaraženih u Austriji, 14 potrvđenih slučajeva korona virusa

23:35 – Italijanski poslastičar iz Đenove nudi kolač u obliku koronavirusa. U izlogu čuvene poslastičarnice „Manđini“ istaknuto je da jedan „koronavirus“ i kafa koštaju evro i po.

22:55 – U Srbiji nema zaraženih od koronavirusa a nadležne institucije prate situaciju iz “ sata u sat“, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

20:05 – Broj zaraženih u Nemačkoj u nedelju ukupno je 129.

19:30 – Velika Britanija odlučila da vrati u zemlju deo svog osoblja iz ambasade u Teheranu zbog porasta broja obolelih od koronavirusa u Iranu.

 

Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

 

18:30 – Broj žrtava koronavirusa u Italiji porastao je za pet u poslednja 24 sata. Do sada su ukupno preminule 34 osobe.

18:20 – Štab za civilnu zaštitu Hrvatske uputio je strogu preporuku zdravstvenim ustanovama da ne pružaju zdravstvene usluge osobama koje dolaze iz područja zahvaćenih koronavirusom

18:05 –  U Srbiji nisu registrovani slučajevi obolevanja od virusa Covid-19, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

16.37 – U Češkoj Republici potvrđena su prva tri slučaja koronavirusa.

 6:30 –  Broj zaraženih od koronavirusa u Velikoj Britaniji porastao na 35.

 15:02 – Zbog opasnosti od širenja epidemije koronavirusa, danas je zatvoren najčuveniji francuski muzej Luvr. „Veoma smo zabrinuti zato što posetioci dolaze iz svih delova sveta. Rizik je veoma veliki“, rekao ja za AP Andre Sakristin, predstavnik sindikata 2.300 zaposlenih Luvra.

Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

 

13:42 – Švajcarci bi trebalo da razmisle o oslobađanju od navike da se svakodnevno pozdravljaju ljubeći se u obraz, izjavio je danas ministar zdravlja Švajcarske Alan Berse.

13:23 – Svi članovi posade kruzera „Dajmond prinses“, koji je bio u karantinu u japanskoj luci Jokohama, danas su se iskrcali, saopštio je japanski ministar zdravlja Kacunobu Kato.

12:10 – U Iranu je broj umrlih od korona virusa dostigao 54, a broj zaraženih je porastao na 978, saopštio je portparol iranskog ministarstva zdravlja.

10:30 – Za februar, mart i prvu polovinu aprila otkazani su turistički aranžmani kineskih turista u Srbiji, izjavio je danas ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić, dodajući da ako bi se kriza zbog koronavirusa završila čak i u narednih meseca dana, bila bi nadoknađena šteta u turizmu prouzrokovana otkazivanjem tih aranžmana.

10:20 – Južna Koreja je danas prijavila 210 novih slučajeva korona virusa, pa je sada ukupan broj zaraženih dostigao 3.736, saopštio je nacionalni Centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

Foto: Profimedia.rs

09:30 – U laboratoriji Instituta Torlak testirano je 36 osoba za koje se sumnjalo da su potencijalno zaražene. Ministarstvo zdravlja saopštilo je da nije bilo registrovanih slučajeva oboljevanja od koronavirusa u Srbiji.

09:05 – U Hrvatskoj je potvrđen još jedan slučaj korona virusa, čime je broj zaraženih u toj zemlji porastao na sedam. Novi slučaj oboljevanja otkriven je u Zagrebu, kod pacijenta koji je bio u bliskom kontaktu sa osobom iz Rijeke.

09:00 – Kineske vlasti prijavile su jutros novih 35 smrtnih slučajeva korona virusa, a ukupan broj umrlih dostigao je 2.870.

08:40 – U Australiji je zabeležen prvi smrtni slučaj od koronavirusa, pošto je preminuo putnik sa kruzera „Dajmond prinses“ koji je bio u karantinu u japanskoj luci Jokohama. Kako se navodi, 78-godišnji muškarac, jedan od oko 150 Australijanaca koji su bili na brodu, preminuo je jurtrosu u bolnici u Pertu.

08:38 – Dok prehrambene i ostale potrepštine nestaju velikom brzinom iz italijanskih supermarketa, izlog čuvene poslastičarnice s dugom tradicijom „Manđini“ u centru Ðenove, krasi nova poslastica u obliku koronavirusa. Reč je o kolaču napravljenom od testa, čokoladnog krema s aromom cveta pomorandže, a u izlogu u kojem je izložen istaknuto je da jedan „koronavirus“ i kafa koštaju evro i po, prenosi lokalni list „La Voče di Ðenova“.

Foto: EPA-EFE/MARCOS PIN

 

08:20 – Tajland je zabeležio prvi smrtni slučaj izazvan koronavirusom, saopštili su danas zvaničnici na pres konferenciji. Preminuo je 35-godišnji muškarac koji je takođe bolovao od denga groznice, javio je Rojters.

07:57 –  Prvi slučaj koronavirusa registrovan je u Jermeniji, saopštio je danas premijer te zemlje Nikol Pašinjan. On je dodao da se radi o 29-godišnjem muškarcu koji je sa suprugom doputovao iz Irana 28. februara.

07:43 – Na Klinici za infektivne bolesti u Prištini danas su testirana tri lica za koje se sumnjalo da su zaražena virusom COVID-19 i pokazalo se da nisu oboleleli od korona virusa, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

07:15 – Guverner Vašingtona Džej Insli proglasio je vanrednu situaciju pošto je u toj američkoj državi zabeležen prvi smrtni slučaj od koronavirusa u SAD. Lokalni zvaničnici potvrdili su u subotu da je preminuo muškarac u pedesetim godinama u okrugu King koji nije putovao ni u jednu visokorizičnu oblast.