Brazil koronavirus
Korona u Brazilu Foto:EPA-EFE/Joedson Alves

Lekari bez granica osudili su u četvrtak "neuspeli odgovor" brazilske Vlade na pandemiju koronavirusa, upozoravajući na humanitarnu katastrofu u Brazilu, državi koja je druga na svetu po smrtnosti, odmah iza SAD-a.

Pročitajte još:

„Nakon više od četvrtine umrlih u svetu od koronavirusa, Brazil nema efikasan plan za suočavanje s pandemijom“, rekli su iz međunarodne dobrotvorne organizacije (MSF).

„Pandemija u zemlji je politizovana, a vlada nije usvojila mere utemeljene na nauci kako bi pokušala da uspostavi kontrolu“, rekli su predstavnici MSF-a, optužujući administraciju krajnje desničarskog predsednika Bolsonara, koji je opisao koronavirusa kao „slab grip“.

Bolsonaro je podržava velika okupljanja i umanjuje značaj vakcina.

Piere Van Hedegem, koordinator za hitne slučajeve MSF-a u Brazilu, rekao je da ne samo da pacijenti umiru zbog loše zdravstvene zaštite, već je i medicinsko osoblje iscrpljeno i pati od teških psiholoških i emocionalnih trauma zbog loših radnih uslova.

„Nedostatak političke volje da se adekvatno odgovori na pandemiju ubija Brazilce u hiljadama“, rekao je MSF.

„Prošle nedelje Brazilci su imali 11 odsto zaraženih u svetu i 26,2 odsto smrtnih slučajeva od koronavirusa. U Brazilu je do sad umrlo 362.000 ljudi od koronavirusa“, dodali su.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar