Lejla Zalihić, meštanka Buturović Polja, jedna je od onih koji su preživeli dramatične poplave u Bosni i Hercegovini. Priča nje i njene ćerke Asje o borbi za život ledi krv u žilama.

Ljudi su se spasavali kako su uspeli. Neko se popeo na krov kuće, neko na kupolu džamije. O tome najbolje svedoče priče samih meštana, a koje se ne mogu meriti ni sa najstrašnijim scenarijima holivudskih filmova kada se radi o prirodnim katastrofama.

PROČITAJTE JOŠ:

Lejla Zalihić je majka heroj koja je skočila sa trećeg sprata svoje kuće, plivala tri kilometra bujicom i spasila 13-godišnju ćerku tokom katastrofalnih poplava koja su zahvatila Buturović Polje.

Lejla, njena ćerka, suprug i svekrva su završili u bujici u noći katastrofalnih poplava, a kuća im je uništena.

Nakon stravičnog događaja Lejla i njena ćerka su ispričale za Al Džaziru Balkans šta im se sve dešavalo.

„Zajedno s kućom smo pali. Mene je tu voda nosila. Išla sam u krug i tako sam uzimala vazduh“, priseća se Lejla.

„Čula sam da se neko dere, viće upomoć i doziva moje ime. Mislila sam – nema ko drugi da bude, nego moja mama ili babo“, rekla je Lejlina ćerka Asja, a Lejla se nadovezala:

„Kažem: ‘Asja, jesi li to ti? Ona kaže: ‘Jesam’. Tada sam dobila neku snagu, zaronila sam dole između drva. Udaralo me je u glavu, ali došla sam nekako do nje, sva je bila crna od hladnoće.“

Lejlina ćerka Asja se prisetila kako je uspela da se održi na vodi.

„Stavila sam neko drvo ispod sebe da ne bih morala da plivam, nego da bih plutala. U međuvremenu je bilo svanulo, pa sam mogla da vidim. Onda smo išle kroz šumu. Kiša je udarila, hladno je bilo, znači užasno“, ispričala je ona.

BONUS VIDEO: Stanje u Jablanici nakon poplava je kritično

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare