Foto:Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP

Ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg, izrazio je žaljenje što nije dozvoljeno šefu ruske diplomatije Sergerju Lavrovu i njegovoj delegaciji da doputuju danas na godišnju konferenciju OEBS-a u Poljsku, ocenivši da je ta odluka „bezbednosno- politički autogol“.

„Za žaljenje je kada se jedna patforma, koja je služila od Hladnog rata, od 1975, ne koristi za ono za šta je bila stvorena, a to je za razgovor i u teškim vremenima“, kazao je Šalenberg za javni servis Austrije ORF.

Upozorio je da se ne sme upasti u retoriku da se želi sedeti samo sa onima koji dele iste stavove. I na sednici ministara spoljnih poslova OEBS u Lođu Šalenberg se osvrnuo na ovaj problem.

Rekao je da je važno da se dopusti dolazak predstavnicima svih država članica na tako visoki skup kao što je ovaj.

„Nemojmo uništiti jedinstvenu platformu koja je bila naš kolektivni odgovor na tenzije Hladnog rata i duboke razdore između istoka i zapada. Bez dijaloga, pregovora i saradnje neće biti održivog mira, stabilnosti i blagostanja“, kazao je šef austrijske diplomatije.

Peskov: OEBS gubi efikasnost zbog odnosa prema Rusiji

Stav Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) prema Rusiji ukazuje na to da efikasnost ove organizacije opada, izjavio je danas Dmitrij Peskov, portparol predsednika Rusije Vladimira Putina.

„Na osnovu pozicije koju zauzima OEBS, organizacija automatski gubi svoju efikasnost. Organizacija gubi efikasnost ne na rečima, već delima, da se bavi pitanjima bezbednosti i saradnje u Evropi“, odgovorio je Peskov na pitanje novinara da li Moskva odbacuje mogućnost povlačenja iz OEBS-a, preneo je Interfaks.

„Antagonistički stav prema Rusiji, koji je negovan u poslednjih nekoliko predsedavanja, u stvari, ne dozvoljava organizaciji da de fakto radi ono što treba. To, naravno, smanjuje efikasnost ove strukture, shodno tome i naravno, zabija ozbiljan klin u budućnost ove organizacije“, naglasio je Peskov.

Poljska, koja predsedava OEBS, nije dozvolila dolazak šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova na Ministarski sastanak OEBS u Lođu.

***

BONUS VIDEO: Nesuglasice na samitu G20: Lavrov odogovorio Zelenskom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar