Vladimir Zelenski i Sergej Lavrov Foto:Tanjug/AP Photo/Eduardo Munoz/Yuri Kochetkov/Pool Photo via AP

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov stigao je u Njujork kako bi prisustvovao 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, na kojem će se okupiti više od 140 svetskih lidera i predstavnika država, uključujući i predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog.

Očekuje se da glavne teme samita budu klimatske promene i rat u Ukrajini.

Pored zvaničnih sastanaka, očekuje se i da će se i veliki borj susreta državnika na marginama Generalne skupštine.

Prema informacijama koje se mogu čuti u Njujorku, Zelenski bi danas trebalo da govori i na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija o Ukrajini, što znači da će tehnički biti za istim stolom sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovom.

Pročitajte još:

Dakle, ukoliko ne dođe do promene protokola, Lavrov i Zelenski će se po prvi put od početka rata naći u istoj prostoriji, a čak je planirano i da se predsednik Ukrajine obrati svetskim liderima.

Inače, jedan od planiranih susreta je i razgovor lidera država Zapadnog Balkana sa šefom evropske diplomatije Đuzepom Boreljom. Najavljeno je da će zasedanju prisustvovati i Zelenski, kao i izraelski premijer Benjamin Netanijahu.

Očekuje se da će se obojica obratiti Generalnoj skupštini i razgovarati sa američkim predsednikom Bajdenom na marginama događaja.

BONUS VIDEO Napad na Černigov

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar