Jair Lapid Foto: EPA-EFE/MENAHEM KAHANA

Izraelski opozicioni lider Jair Lapid danas je izjavio da je izraelska vlada "izgubila svaku sposobnost" da spreči urušavanje međunarodnog statusa Izraela.

“Samo zdrava vlada će moći da obnovi naš međunarodni status i ojača nas u inostranstvu“, objavio je on na mreži X.

Lapid je ove nedelje pozvao vladu koju predvodi premijer Benjamin Netanijahu da prihvati predloženi sporazum o prekidu vatre sa Hamasom, dodajući da je ogromna većina poslanika Kneseta podržala američki predlog.

Benjamin Netanjahu Foto: Menahem Kahana / AFP / Profimedia

Američki predsednik Džo Bajden je u petak izneo predlog o primirju u Pojasu Gaze, a prekid vatre bi se odvijao u tri faze.

On je rekao da će prva faza predloženog sporazuma trajati šest sedmica i da uključuje potpuni prekid vatre, povlačenje izraelskih snaga iz svih naseljenih oblasti Gaze i oslobađanje određenog broja talaca, uključujući žene, stare i ranjene, u zamenu za oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika.

PROČITAJTE JOŠ:

Tela ubijenih talaca bi bila vraćena njihovim porodicama, a humanitarna pomoć bi se povećala tokom prve faze na 600 kamiona dnevno kojima bi bio dozvoljen ulazak u Pojas Gaze.

Druga faza bi uključivala oslobađanje svih preostalih živih talaca, uključujući vojnike muškarce, a izraelske snage bi se povukle iz Gaze.

Treća faza bi uključivala poziv na početak velike obnove Pojasa Gaze.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar