Đuzepe Konte
Foto: EPA-EFE/CHIGI PALACE

Italijanski premijer Đuzepe Konte “zaradio je“ u 96 sati dva procenta više u anketi o popularnosti italijanskih političara, pa sada čak 44 odsto Italijana “navija” za premijera.

U Italji ispiitvanje javnog mnenja pored institucije, često rade i mediji, a ovaj put je reč o onom koje je naručila “La Stapa”.

Nakon samita u Brisleu i trijumfalnog povratka u zemlju o popularnosti Kontea najbolje svedoče naslovi u štampi.

Konte više nije “perfektni neznanac”, nije više smešni “advokat naroda”, a na njegov prvi politički nastup se podseća samo da bi se opravdao novi naslov u novinama “ Potcenjen”.

Naime na prvoj konferenciji za novinare 2018 godine, Đuzepe Konte upitao je tadašnjeg vice premijera Luiđija Di Maja šapatom, sto nije trebalo da se čuje, ali na žalost jeste: “mogu li ovo da kažem”, a ovaj mu suvo odgovorio:”Ne”.

Konte je tada bukvalno kao politički diletant izabran od dve tada koalicione partije “Lige” i “Pokrteta Pet zvezdica”, kao neko ko neće da im smeta.

Za samo dve godine Konte je izrastao u najpopularnijeg premijera u poslednjih 25 godina, i partnera koga uvazavaju na međunarodnoj sceni.

Foto: EPA-EFE/PIERPAOLO FERRERI

Konte možda jeste bio bez političkog iskustva, ali je pokazao da veoma brzo uči, a njegovi pregovarački aduti su, ne samo na evropskoj sceni, već i kod kuće, strpljenje i pre svega znanje.

Premijer Konte je profesor prava i zavidene akademske karijere.

Njegovi sadašnji koalicioni partenri nisu uvek međusobno složni, naprotiv svako malo prodrmaju vladu, ali do sada je premijer Konte uspevao da ih “smiri” i vrati na zeleni kolosek akcije.

Prema opoziciji se nikada nije ponašao nadmeno, primećuju mediji, redovno ih poziva na dijalog, ali kao dosledni populisti, italijasnka opozicija na prvom mestu “Liga” i “Frateli d“Italia”, odbijali dijalog u institucijama da bi mogli da napadaju premijera na mitinzima.

Pročitajte još:

Jedna pobeda je zabeležena, Konte je kući doneo 209 milijardi pomoći, ali veliki izazov je pred njim: te novce treba znati dobro potrošiti

Italjanski premijer, pokazalo se, nije osoba koja će da predahne i uživa u uspehu, ponavlja da se sada nakon Brisela”mora trčati” to jest raditi brzo i ne gubiti vreme da bi se projektovale neophodne reforme koje će biti u duhu:”digitalizacija, održivi razvoj, zelena ekonomija”.

U popularnoj radio RAI emisiji “Na prvoj strani”, pregled pisanja dnevne štamnpe, novinarka-voditelj jutros je bila preplavljena porukama i pitanjima slušalaca: ”Kada ce pare stići”, pa Konte treba da se izbori i sa očekivanjima velikog broj Italijana da će gotovina napuniti njihove džepove i bankovne račune.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar