Foto:shutterstock

Američke obaveštajne službe na putu su da konačno razreše misteriju Havana sindroma, od kojeg godinama unazad oboljevaju američke diplomate.

Prema njihovom izveštaju uzrok sindroma su elektromagnetni talasi, pa se samim tim pobija pretpostavka da se radilo o namernim napadima.

Pročitajte još:

Po oceni stručne grupe sa kojom su se konsultovale obaveštajne agencije, elektromagnetni i ultrazvučni talasi poslati sa kratke udaljenosti mogli bi da prouzrokuju „nenormalne zdravstvene incidente“ (IAS), kako ih nazivaju u administrativnom žargonu.

Pod te incidente spadaju glavobolja, mučnina, vrtoglavica i neurološka oštećenja.

Šta je pisalo u obaveštajnom izveštaju?

„Neki incidenti su uticali na više pojedinaca u istom prostoru, a klinički uzorci nekoliko pogođenih pojedinaca pokazali su prolazno povećanje biomarkera što ukazuje na ćelijsku povredu nervnog sistema“, navodi se u izveštaju.

Dodaje se i da impulsna elektromagnetna energija, posebno u radiofrekventnom opsegu, uverljivo objašnjava osnovne karakteristike sindroma.

Rečeno je da uređaj koji bi je mogao izazvati jeste moguće napraviti i da on može da se sakrije, da prodre u zidove i da utiče na „žrtvu“ sa velike udaljenosti, piše DW.

U izveštaju nije navedeno postoje li već takvi uređaji i jesu li se takvi napadi već dogodili.

Šta je Havana sindrom?

Iako očigledno ne postoji standardizovana definicija bolesti, oni koji su bili pogođeni sinromom prijavili su kao simptome pospanost, umor, glavobolje i probleme sa sluhom i vidom. Medicinski stručnjaci koji su posmatrali obolele utvdili su da su simptomi slični potresu mozga.

Sindrom je prvi put registrovan na Kubi, među američkim i kanadskim diplomatama i njihovim porodicama 2016. godine. Zbog toga je i dobio naziv „Havana sindrom“.

Ubrzo je počeo da se javlja i na drugim delovima sveta. Registrovan je u Kolumbiji, Vijetnamu, Rusiji, Kini, Austriji, Nemačkoj, pa čak i u Vašingtonu.

U avgustu 2021. poseta američke potpredsednice Kamale Haris Hanoju kasnio je tri sata nakon upozorenja takvog tipa u vijetnamskom glavnom gradu.

BONUS VIDEO: Endokrinolog Cvijović o bolesti Hašimoto tideoiditis

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar