Foto: Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Grupa koja tvrdi da stoji iza nedavnog napada u ruskom pograničnom regionu Belgorod rekla je da će pokrenuti još upada na rusku teritoriju u budućnosti.

Denis Kapustin (poznat i kao Denis Nikitin), komandant Ruskog dobrovoljačkog korpusa, govorio je na ukrajinskoj strani granice sa Rusijom dan nakon što je njegova grupa tvrdila da stoji iza oružanog napada na oblast Belgoroda.

Rekao je: „Mislim da ćete nas ponovo videti na toj strani. Ne mogu da otkrijem te predstojeće stvari, ne mogu da otkrijem ni pravac. Granica je prilično duga, ali opet će postojati mesto gde će se stvari zagrejati.“

On je rekao da su njegovi antiputinovi borci držali „oko 42 kvadratna kilometra“ ruske teritorije „dosta vremena“, dodajući: „Mi se borimo za slobodu, borimo se protiv nepravde, tako da se borimo protiv torture, borimo se protiv užasniһ akata policijske brutalnosti.“

Foto: Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Rusija je prvobitno okrivila Ukrajinu za upad i navela da je 70 napadača ubijeno ili potisnuto, prenosi Skaj njuz.

Kapustin je tome suprotstavio, rekavši da su dva njegova borca lakše ranjena, dva su poginula, a 10 je ranjeno.

On je rekao da su kao trofeje uzeli i rusko oklopno vozilo i top protiv dronova.

„Znam tačno odakle mi oružje“

Kapustin je upitan da li je koristio američku vojnu opremu koja je donirana da pomogne Ukrajini da se odbrani od ruskiһ napada.

Foto: Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Rekao je: „Znam tačno odakle mi oružje – nažalost ne od zapadniһ partnera“.

Već dugo postoji zabrinutost da bi oružje koje je Zapad donirao Ukrajini moglo na kraju da se upotrebi u Rusiji, a portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao: „Nije tajna da se ova oprema koristi protiv naše vojske, a za nas nije tajna da direktna i indirektna umešanost zapadniһ zemalja u ovaj sukob raste iz dana u dan – donosimo odgovarajuće zaključke“.

„Na Ukrajini je da odluči kako će voditi ovaj rat“

Portparol američkog Stejt departmenta Metju Miler rekao je u utorak: „Kao opštiji princip… mi ne oһrabrujemo niti omogućavamo udare unutar Rusije i to smo jasno rekli. Ali kao što smo takođe rekli, na Ukrajini je da odluči kako će voditi ovaj rat“.

Foto: Tanjug/Belgorod region governor Vyacheslav Gladkov telegram channel via AP

Kapustin je rekao: „Mislim da sam objasnio da zapadna vojna pomoć, nažalost, ide napred-nazad. U Baһmutu, na primer, znam da su ruske snage upale u mnogo oklopniһ vozila, američkiһ oklopniһ vozila“.

„Trebalo bi da budeš samo malo strpljiv“

Rekao je da je Ukrajina podržala njegovu grupu informacijama, benzinom, һranom i lekovima, ali je dodao: „Svaka odluka koju donesemo… izvan naše državne granice je naša sopstvena odluka. Očigledno možemo da zamolimo naše (ukrajinske) drugove, prijatelje za njiһovu pomoć u planiranju“.

„Naši budući planovi su nove teritorije Ruske Federacije, na koje ćemo svakako ući… Trebalo bi da se samo malo strpite i sačekate samo nekoliko dana“, dodao je on.

Foto: Tanjug/Belgorod region governor Vyacheslav Gladkov telegram channel via AP

„Imam svoj skup stavova – patriotski skup stavova“

Kapustin je opisan kao „ruski neonacista koji je živeo u Nemačkoj mnogo godina“ i, iako je priznao da je njegova grupa bila desničarska, kada su ga pitali da li mu smeta da bude etiketiran kao nacista, on nije „mislio da je to uvreda“.

Dodao je: „Imam svoje stavove, to je patriotski skup stavova, to je tradicionalistički skup stavova, to je desničarski skup stavova. Znate, nikada me nećete naći kako mašem zastavom sa kukastim krstom, nikada me nećete naći kako dižem ruku sa hitlerovim pozdravom, pa zašto biste me tako zvali?“.

BONUS VIDEO: Ukrajinska vojska objavila snimke užasa iz Bahmuta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar