Izrael vakcina vakcinacija
Vakcinacija u Izraelu Foto:EPA-EFE/ABIR SULTAN

Efikasnost u borbi protiv infekcije koronavirusa vakcinama Fajzer i Moderna pala je sa 91 odsto pre nego što je varijanta Delta postala dominantna na 66 odsto nakon toga, navodi se u velikoj studiji američkih zdravstvenih radnika objavljenoj u utorak.

PROČITAJTE JOŠ:

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti ispituju performanse ove dve vakcine u stvarnom svetu od kada su prvo odobrene među zdravstvenim osobljem, onima koji prvi reaguju i drugim radnicima koji su na prvoj liniji. Hiljade radnika u šest država testirano je po pojavi simptoma koronavirusa, što je omogućilo istraživačima da procene efikasnost protiv simtomatske i asimptomatske infekcije, prenosi AFP.

Posmatrajući stopu infekcije među vakcinisanima i nevakcinisanima i vremenski period praćenja, efikasnost vakcine je procenjena na 91 odsto u početnom periodu istraživanja od 14. decembra 2020. do 10. aprila 2021. godine. Međutim, nakon 14. avgusta ove godine, efiksnost ovih vakcina protiv Delta vijante pala je na 66 odsto. Autori izveštaja su rekli da postoji niz upozorenja, ukljčujući i to da bi zaštita vakcina ipak mogla vremenom da opadne, a procena od 66 odsto zasnovana je na relativno kratkom periodu ispitivanja za nekoliko infekcija.

„Iako ovi privremeni nalazi ukazuju na umereno smanjenje efikasnosti vakcina protiv koronavirusa u sprečavanju infekcije, dugotrajno smanjenje rizika od infekcije za dve trećine naglašava stalni značaj i koristi vakcinacije protiv koronavirusa“, rekli su.

Brojne studije do sada zaključile su da je efikasnost vakcine opala u odnosu na Deltu, iako se tačan nivo tog pada razlikuje u radu. Čini se da je zaštita od bolesti stabilnija, da prelazi 90 odsto, prema nedavnoj studiji CDC-a o pacijentima u Njujorku.

Druga studija CDC-a o pacijentima u Los Anđelesu, objavljena u utorak, koja je sprovedena od 1. maja do 25. jula, pokazala je da kod nevakcinisane osobe 29,2 puta veća veća verovatnoća da će biti hospitalizovana sa koronavirusom, nego vakcinisana osoba – što odgovara efikasnosti od 97 odsto. Delta soj je postao dominantan u SAD početkom jula.

Studija iz Velike Britanije

Zdravstvena studija u Velikoj Britaniji pokazala je da zaštita koju pružaju vakcine „Fajzera“ i „AstraZeneke“ opada protiv dominantnog delta soja virusa korona u roku od tri meseca.

Studija Univerziteta Oksford, zasnovana na više od tri miliona uzoraka uzetih iz nosa i grla stanovinka širom Britanije, pokazala je da 90 dana nakon druge doze „Fajzerove“ ili „AstraZenekine“ vakcine njihova efikasnost u sprečavanju infekcije opada na 75 odsto, odnosno 61 odsto.

U periodu od dve sedmice nakon druge doze, ti procenti iznose 85 odsto i 68 odsto. Pad efikasnosti je izraženiji kod lica starih 35 godina i više, nego kod mlađih.

„Obe ove vakcine u dve doze i dalje su veoma dobre protiv delte. Kada počnete sa veoma, veoma visokim nivoom, pred vama je dug put“, izjavila je Sara Voker, profesor medicinske statistike na Oksfordu i vođa istraživanja za „Fajzerovu“ vakcinu.

Rusi modifikovali Sputnjik Ve vakcinu

Ruski istraživači su objavili da su modifikovali vakcinu protiv koronavirusa Sputnjik V, koja se koristi više od godinu dana, za upotrebu protiv zaraznijeg delta soja.

„Vakcina koju smo modifikovali već je u frižideru“, rekao je agenciji Interfaks upravnik Instituta Gamaleja, Aleksander Ginzburg i dodao da je još prerano da govori o stepenu efikasnosti vakcine.

Istovremeno se Ginzburg zalaže za upotrebu vakcina pod nazivom „Sputnjik light“ kao buster vakcina za one koji su dva puta primili vakcinu kompanije Fajzer/Biontek.

Prethodno, ruski ministar zdravlja Mihail Muraško kaže da stopa efikasnosti Sputnjika V iznosi 83 odsto kada je u pitanju zaraza delta sojem.

Rusija je do sada razvila ukupno četiri vakcine protiv koronavirusa i radi na petoj, tvrde ruske vlasti.

Efikasnost kineskih vakcina

Vakcine protiv koronavirusa koje je razvila Kina suzbile su širenje delta varijante tokom majske epidemije u južnom delu zemlje, pokazalo je istraživanje.

Predvođeni uglednim kineskim epidemiologom Zhong Nanšanom, istraživači iz Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Guangdžou otkrili su da su dve doze vakcine obezbedile efikasnost od 59 dosto protiv delta soja, odnosno efikasnost od 70,2 odsto protiv umrenog oblika bolesti i 100 odsto protiv teških slučajeva, prenosi kineska agencija Xinhua.

Zbog efikasnog suzbijanja epidemije, testiranje efikasnosti vakcine bilo je izazovno na kineskom kontinentu. Stručnjaci u ovoj studiji ponudili su priliku da se utvrdi efikasnost dve postojeće vakcine protiv Delta soja, rekli su istraživači.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare