Foto:promo; Essdras M. Suarez / Zuma Press / Profimedia

Ministarstvo unutrašnjih poslova Sjedninjenih Država saopštilo je da su pristalice bivšeg predsednika Donalda Trampa koristile društvenu mrežu TikTok koja je u vlasništvu Kine za mobilisanje ljudi uoči upada u Kapitol 6. januara ove godine u kojima je poginulo petoro ljudi.

Pročitajte još:

Federalni zvaničnici naveli su kako su pojedini korisnici platforme pozivali ljude da dođu u Vašington I sa sobom ponesu oružje. Takođe su izjavili kako su zabrinutost zbog nasilnog sadržaja koji se sve češće može videti na TikToku, piše Politiko.

Zbog toga će se ovim pitanjem posebno pozabaviti američko zakonodavno telo, jer kako kažu merža koja je trebalo da služi za promovisanje neobaveznih koreografijica se pretvorila u ekstremističku platformu.

TikTok je rekao da radi na suzbijanju ekstremizma.

„Na TikToku apsolutno nema mesta za nasilni ekstremizam ili govor mržnje, i mi radimo na uklanjanju takvog sadržaja i zabrani pojedincima koji krše naše smernice zajednice“, rekao je portparol ove društvene platformeDžejm Favaz.

Do sada su bezbednosne agencije više pažnje posvećivale Fejsbuku i Jutjubu zbog toga što su oni ocenjeni kao potencijalni katalizatori govora mržnje i nasilja. Ali kako se mladi okreću od društvenih mreža svojih roditelja prema novonastalim, platforme poput TikTok-a izazivaju sve veću zabrinutost.

TikTok aplikacija
TikTok aplikacija Foto:Tanjug/AP Photo/Kiichiro Sato

Kako su grupe koristile platforme?

Grupe koje su učestvovale u nasilju koje se dogodilo 6. januara koristile su niz digitalnih platformi za promovisanje tvrdnje o izbornoj prevari i organizuji upada. Odabrani odbor Predstavničkog doma koji istražuje napad zatražio je od brojnih tehnoloških kompanija, uključujući Fejzbuk, Tviter, Parler i TikTok, da im predaju hrpu internih dokumenata kako bi kreatori politike mogli da razumeju njihovu ulogu u nasilju.

Ali odbornici posebnu pažnju obraćaju na TikTok, pre svega zbog toga što se na njoj pojavila I grupa ISIS, koja je u avgustu 2020. objavila video na engleskom jeziku sa uputstvima za „proizvodnju eksplozivnih jedinjenja“. Oni su u oktobru 2019. objavili video zapise na 24 TikTok naloga u kojima su prikazivani militanti ISIS-a sa leševima.

TikTok je ukinuo te naloge nakon pisanja novina o ovoj temi.

Odeljenje se takođe pozvalo na osudu pakistanca u Parizu koji je promovisao terorizam na ovoj platformi pozivajući na nasilje nad nemuslimanima i veličajući teroriste koji su napali novinare francuskog časopisa Šarli Ebdo.

U prva tri meseca 2021. TikTok je uklonio više od 90 odsto postova koji su prekršili njegovu politiku sadržaja u roku od 24 sata od objavljivanja takvog materijala. Kompanija je u tom periodu uklonila više od 61 milion video snimaka zbog kršenja smernica.

BONUS VIDEO: Goran Vesić na TikToku

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar