Pripadnici Hamasa prilikom subotnjeg napada na jug Izraela nosili su sa sobom detaljne karte gradova i vojnih baza, navodi američki Volstrit džurnal. Mape i dokumente na arapskom otkrili su Izraelci na mestima napada, ili pretražujući tela poginulih boraca Hamasa.

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga Ričard Heht objavio je da se ispituju materijali pronađeni kod pripadnika elitne Hamasove jedinice „Nukhbe“. Jedna izraelska dobrovoljačka grupa, koja je bila uključena u zbrinjavanje žrtava i uklanjanje ruševina, objavila je na društvenim mrežama materijale pronađene kod ubijenih pripadnika Hamasa: karte, informacije o jedinicama izraelske vojske i njihovim oznakama, kao i rute kretanja.

Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER/ EPA/ALI ALI/Hamas Movement Press Office / UPI / Profimedia/Tanjug/AP Photo/Mahmoud Illean/Tanjug/AP Photo/Ohad Zwigenberg/Shutterstock

Na jednom listu prikazano je osam tipova izraelskih oklopnih transportera, zajedno s kratkim napomenama na arapskom o tome gde napasti vozila i koju raketu upotrebiti. Može da se zaključi da su neki od napadača imali malo vojnog iskustva, navodi list: na primer, za glavni izraelski borbeni tenk Merkava u jednom od tih letaka piše da na njega treba pucati „s udaljenosti od 50 metara, koristeći RPG-7 ili drugo oružje“.

Pronađeni dokumenti pokazuju da je Hamas od samog početka ciljao ne samo vojne objekte, nego i na civile, tvrdi list. Otkriveni materijali takođe otkrivaju u kojoj meri je Hamas bio u stanju da prikupi obaveštajne podatke o Izraelu i u kojoj meri su uspeli unapred da pripreme napad. Tačno su znali šta će im biti mete, ističe za list Majkl Milšten, bivši izraelski vojni obaveštajni oficir i voditelj Foruma za palestinske studije na Univerzitetu u Tel Avivu. Hamas u prošlosti, ističe on, nije izveo akciju koja ni približno nije bila tako detaljno planirana.

Izrael Palestina rat Gaza Foto:Tanjug/AP Photo/Adel Hana

Izraelske vlasti došle su u posed dokumenta od 14 stranica na arapskom iz 15. juna 2023. i s oznakom „strogo poverljivo“. Tu je razrađen plan za upad u Mefalsim, izraelski kibuc u blizini Gaze. Isplanirano je i uzimanje stanovnika kibuca Melfasima za taoce. Dokument razrađuje akciju za dva tima od pet članova, a sastavni deo su mu karte i slike naselja.

Navodi se da u tom kibucu živi 1.000 civila, koje čuvaju dobrovoljačke snage, dok su izraelske trupe stacionirane u blizini, pa mogu stići do Mefalsima „u roku od 3-5 minuta“. Prema dokumentu na arapskom, određeno je da predvodnička grupa otvara rupe u ogradi koja okružuje kibuc, dok bi drugi deo grupe obezbeđivao topničku vatru. Nakon što se probiju unutar kibuca, trebali su da uzmu zarobljenike i zadrže ih kao taoce „radi pregovora“, prenosi list.

Izrael Palestina rat Gaza Foto:EPA-EFE/MOHAMMED SABER

U subotu, kad je Hamas napao Izrael, napadnut je i kibuc Melfasim. Ali, dobrovoljačke snage kibuca uspele su da uzvrate vatru i niko od Izraelaca nije ubijen. Dva susedna kibuca, Beri i Kfar Aza, zabeležili su veliki broj ubijenih, a deo članova ta dva kibuca Hamasovci su odveli kao taoce.

Pripadnici Hamasa ubijeni prilikom napada na grad Ofakim u blizini Gaze takođe su nosili karte i druge dokumente, rekao je za list Almog Koen, poslanik izraaelskog parlamenta koji živi u tom gradu. Na karti pronađenoj u prsluku jednog Hamasovog pripadnika bile su označene sinagoge, vrtići, mesta gde je gužva, tvrdi on. „Bilo je dodatnih detalja na kartama koji su pokazivali da su došli spremni – više nego spremni“, kaže Koen. Kartu su predali tajnoj službi „Shin Bet“. Kod Hamasovog borca na drugoj lokaciji na jugu Izraela pronađena je karta sa označenim lokacijama u gradovima Ein Hašloši i Kisufimu.

Pročitajte još...

Abu Obaida, portparol vojnog krila Hamasa, u četvrtak je putem društvene mreže Telegram objavio da su subotnji napad počeli da se planiraju još 2021. godine, i to pomnim proučavanjem izraelske taktike i strategije. U subotnjem napadu koristili su bespilotne letelice za bacanje bombi na izraelske posmatračke tornjeve oko pojasa Gaze i tamo montirane daljinski upravljane mitraljeze.

Dva sata od početka napada ujutro 7. oktobra, Hamas je objavio video snimak drona kako leti iznad tornja duž ograde Gaze i baca bombu na izraelski bespilotni mitraljez.

Sve najnovije informacije o ovom događaju pratite u našem blogu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar