Foto: DENIS LOVROVIC / AFP / Profimedia

Četvoro zaposlenih u Centru za rehabilitaciju Stančić u Hrvatskoj dobili su otkaz, jer su odbili da se testriraju na koronu, što je uslov za dolazak na posao.

Pročitajte još:

Kako navodi Jutarnji list, reč je o prvim otkazima na osnovu odluke Nacionalnog štaba civilne zaštite prema kojoj svi zaposleni u zdravstvenim i socijalnim ustanovama pri dolasku na posao moraju da predoče digitalnu kovid-potvrdu, kojom dokazuju da su se vakcinisali ili da su preležali koronu. Ako nemaju jedan od ta dva uslova, dužni su da se testiraju dva puta nedeljno.

Jedan logoped, psiholog, defektolog i jedan zaposleni u sektoru tehničkog osoblja to odbijaju već mesec dana, što ih je koštalo radnog mesta.

Odbijali da se testitraju jer je „bolno i omalovažavajuće“

Četvoro zaposlenih koji su ostali bez posla odbijali su da se testiraju jer tvrde da je „takvo testiranje bolno i omalovažavajuće“, objavio je Ivan Pokupec na Fejsbuku.

“Mi smo radnici Centra za rehabilitaciju Stančić. Radimo sa decom sa različitim razvojnim teškoćama. Radili smo tokom cele pandemije, radili smo tokom lokdauna kada niko nije radio – i to u vrlo teškim uslovima, u smjenama od 24 sata, odvojeni od svojih porodica. Radili smo sa dokazano zaraženima koronavirusom.

Od 4. oktobra zabranjen nam je ulazak na naša radna mesta jer ne posedujemo kovid potvrdu. Napominjemo da smo uvek bili testirani PCR testom prilikom povratka na posao, tj. nakon izbijanja nekoliko dana s posla. No, od 4. oktobra za nas je uvedeno testiranje dva puta nedeljno BAT testom, na koje ne pristajemo.

Ne pristajemo zato jer je sam postupak bolan, dehumanizirajući i omalovažavajući. Nekoliko kolegica je pretrpelo povrede prilikom učestalih testiranja te sada imaju česte glavobolje i krvarenja iz nosa, što je prijavljeno lekarima. Odgovorni smo i savesni te na posao – znajući prirodu našeg posla i poteškoća korisnika – ne bismo niti dolazili bolesni.

Ne pristajemo jer nikada nismo dali dozvolu za skupljanje naših medicinskih podataka, niti nas je iko ikada informisao o medicinskim postupcima koji se nad nama provode. Celu situaciju sa kovid potvrdama smatramo apsurdnom i nezakonitom, jer krši naša ustavna prava, naš Ugovor o radu te brojne druge zakonske propiseNaš ministar, gospodin Aladrović, javno se vakcinsisao i poseduje kovid potvrdu i upravo u ovim trenutcima dok pišemo – potvrđeno je da je zaražen koronavirusom. Kako je to otkriveno i koliko dugo je pomoću kovid potvrde izbegavao kontrolu svog zdravstvenog stanja, raznoseći virus? Svedoci smo da su i u našoj ustanovi zaraženi vakcinsiani radnici.

Ne pristajemo zato što smatramo podelu na vakcinisane, nevakcinisane, sa i bez kovid potvrde duboko segregirajućom i diskriminatornom. Koji je cilj kovid potvrda? Prisila na cepljenje, koje je navodno dobrovoljno? Ko nas je informisao o cepivima? Ko je odgovoran za nuspojave? Nije odgovoran proizvođač, nije odgovorna država. A mi smo neodgovorni jer ne pristajemo na netransparentnost i razvodnjavanje odgovornosti??

Ministar Beroš ovih dana najavljuje da će u nedostaku bolničkog osoblja raditi zaraženi lekari, tzv. “asiptomatski bolesnici”. Svedoci smo proboja virusa bez obzira na mere koje se preduzimaju. Kada jednog dana popusti politički pritisak, ko će biti odgovoran za štetne, segregirajuće i diskriminirajuće odluke koje nam razaraju živote?“, navodi se  u postu koji su potpisali Kristina Mijatović, tehničko osoblje, Lidija Repić, psiholog, zatim Ivan Đurđević logoped i Marija Pavković, edukacijski rehabilitator.

Podsećamo, odluka o obaveznim kovid propusnicama za zdravstvene radnike u Hrvatskoj je stupila na snagu 4. oktobra. Ministara zdravlja Hrvatske Vili Beroš tada je rekao da će se time u što je većoj mogućoj meri zaštititi svi pacijenti i svi zaposleni.

„EU digitalne Kovid-19 propusnice, kao i negativni testovi, samo su sredstva u ostvarenju tog cilja“, rekao je Beroš i dodao da te mere imaju privremeni karakter i da će trajati sve dok traje opasnost od prodora virusa u zdravstveni sistem.

U Hrvatskoj danas gotovo dvostruko više novozaraženih

Inače, u Hrabstkoj broj zaraženih raste već danima. Poslednjih dana prošle nedelje Hrvatska je imala u nizu više od 4.000 novozaraženih, čime je broj aktivnih slučajeva u toj zemlji trenutno je 22.884.

Hrvatska i danas sa 1.126 pozitivnih beleži značajan porast broja novozaraženih osoba u odnosu na prošli ponedeljak, 25. oktobra, kada je bilo 680 novih slučajeva zaraze od 2.789 testiranih uzoraka. Preminula je 31 osoba, što je 9.251 smrtni slučaj od početka epidemije.

Vakcinisano je 47,11 odsto ukupnog stanovništva, odnosno 56,42 odsto odraslog stanovništva, podaci su Nacionalnog štaba civilne zaštite.

BONUS VIDEO Dr Tanja Adžić o „životnom ruletu“ mladih koji obole od korone

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare