Foto: EPA-EFE/Ole Berg-Rusten

Iako su naučnici u rekordnom roku razvili visoko efikasne vakcine protiv koronavirusa, u pojedinim zemljama broj vakcinisanih je i dalje neočekivano mali. Sa druge strane, ima i primera zemalja koje su uspele da vakcinišu i do 80 odsto stanovnika i to sa obe doze. Kojim taktikama su se služile zemlje da povećaju broj imunizovanih građana i ubede neodlučne?

PROČITAJTE JOŠ:

Žreb za automobil

Iako je Rusija prva na svetu registrovala vakcinu protiv korone, u jeku trećeg talasa u julu stopa vakcinacije u toj zemlji bila je jako niska – tek oko 19 odsto. Ruske vlasti pokušavale su na različite načine da motivišu građane da prime cepivo – od nagrada do kazni i pretnji otkazima.

Moskovske vlasti u julu su naredile obaveznu vakcinaciju najmanje 60 odsto osoblja u uslužnim delatnostima, od ugostiteljstva do smeštaja i transporta. Kako bi motivisali građane da se u što većem broju vakcinišu, svi oni koji su primili prvu dozu vakcine do 11. jula bili su uključeni u žreb za pet automobila koji su se dodeljivali svake nedelje.

Sputnik V vakcina
Sputnik V Foto:EPA-EFE/ZOLTAN BALOGH

Poklon kartice

Švedski naučnici testirali su da li finansijski podsticaji mogu da ohrabre građane da se vakcinišu protiv koronavirusa. Poklon kartice od 23 dolara jedna je od četiri tehnike koje su testirane. Očigledno, ova taktika dala je pozitivne rezultate. U Švedskoj je danas 65 odsto stanovnika vakcinisano sa obe doze i još 5,55 odsto prvom, zbog čega je ova zemlja ukinula sve mere.

Foto: EPA-EFE/Johan Nilsson

Lutrija i vaučeri za obrok

Rumunske vlasti nadale su se da će vaučeri za obroke vredne oko 20 evra i mogućnost učestvovanja u lutriji sa novčanim nagradama biti podsticaj za građane da se vakcinišu protiv korone. Tamošnja vlada donela je hitnu uredbu kojom je omogućeno vakcinisanima da dobiju vaučere za obrok, ali izgleda da ta mera nije naterala građane da krenu ka punktovima za vakcinaciju. U Rumuniji je tek 28,30 odsto građana primilo obe doze i 1,7 odsto prvu dozu, što ovu zemlju stavlja u donji deo na listi vakcinisanih u Evropi.

U Kini na poklon brašno i jaja, u SAD lutrije

Kina je tokom leta poklonima pokušavala da motiviše građane na vakcinaciju. Nakon prve doze vakcine u pojedinim delovima najmnogoljudnije zemlje sveta građani su dobijali poklone kao što su jaja i brašno, kao i bonovi za kupovinu, ali i karte za bioskop.

Na drugom kraju sveta, Amerika je pokušavala da poveća broj vakcinisanih nagradnim igrama i lutrijama. Visina nagrada je varirala od milion, pa do više miliona dolara, a u nekim državama deljene su i „utešne nagrade“ od 250.000 dolara. Na spisku nagrada su bile i školarine, avionske karte, zatim karte za sportska takmičenja, poklon kartice…

Povlastice za odlazak kod frizera

Nemačka je još letos objavila su da će svi oni koji odluče da se vakcinišu dobiti određene povlastice. Tako je u vreme strogog lokdauna najavila da će uz dokaz o vakcinaciji građani moći da idu kod frizera, u zoo vrt i da neće morati da idu u karantin i da se testiraju kada dođu u Nemačku. Za vakcinisane tada takođe nije važilo ni pravilo o maksimalnom broju osoba koje smeju da se okupe na nekom događaju niti pravila vezana za policijski čas.

Vakcinacija Nemačka. Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

150 evra za putovanja

U Grčkoj kao podsticaj za vakcinaciju mladima uzrasta između 18 i 25 godina dodeljivana je digitalna debitna kartica u vrednosti od 150 evra koja se nazivala „propusnica za slobodu“. Ona važi do kraja ove godine i može da se iskoristi za putovanja i kulturne aktivnosti. Grčka je uvela obaveznu vakcinaciju za sve zdravstvene radnike.

Bonus za mlade

Kao i Velika Britanija, i Irska ima niske stope vakcinacije. Najmanje vakcinisanih bilo je među mladima zbog čega je parlament predložio vladi da isplati 150 evra bonusa kako bi podstakla mlade da se vakcinišu.

Bonus video: Izraelci primaju treću dozu vakcine

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar