Predrag Mišić Foto:Davor Puklavec/PIXSELL

Domovinski pokret vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave nezvanično je lideru HDZ i premijeru Andreju Plenkoviću predložio Predraga Mišića, koji je srpske nacionalnost, za ministra branitelja u novoj hrvatskoj vladi.

To je juče objavio Dnevnik hrvatskog RTL-a pozivajući se na neimenovani izvor iz Domovinskog pokreta, koji kaže da se time želi demonstrirati da oni nemaju ništa protiv Srba nego samo protiv SDS S-a, Milorada Pupovca, stranke koju ne žele ni u vladi ni u vladajućoj većini. Mišić je bio na izbornoj listi Domovinskog pokreta na aprilskim parlamentarnim izborima i plasirao se na visoko treće mesto u 9. izbornoj jedinici.

Milorad Pupovac Hrvatska izbori Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIC

O Mišiću je govorio lider Domovinskog pokreta Penava na prvoj postizbornoj konferenciji za medije, kao o Srbinu pravoslavcu, dobrom prijatelju kod koga, kako je rekao, ide na Božić. Penava je to rekao pokušavajući da uveri da Domovinski pokret nema ništa protiv srpske manjine u Hrvatskoj, već isključivo protiv Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorada Pupovca, Vojislava Stanimirovića koji je bio ratni gradonačelnik Vukovara i nezadovoljstva pisanjem nedeljnika Novosti, koji izdaje Srpsko narodno veće.

Objavljujući detalje iz Mišićeve biografije, hrvatski mediji pišu da je branio Vukovar tokom rata i razbijao ćirilične table. U ratu se borio na hrvatskoj strani. Javnost ga je upoznala kada je 2013. razbio dvojezičnu ploču s ćiriličnim natpisom na zgradi vukovarske Policijske stanice. Tada je rekao da je to učinio jer smatra da „ćirilici nije mesto u Vukovaru dokle god se ne reši pitanje hiljade ubijenih i nestalih i dok se ne kazne krivci počinjenih ratnih zločina“.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kao član Konzervativne stranke, koja je tada bila u koaliciji sa HDZ-om, Mišić je gostovao u emisiji Nedeljom u 2 kod Aleksandra Stankovića, 2017. godine i ispričao da je njegov brat na samom početku rata „otišao na drugu stranu – kod srpskog agresora“. Tada je rekao da brata nije video ni čuo 26 godina i da će verovatno tako ostati zauvek. Odbio je da ga ekipa emisije Nedeljom u 2 spoji sa bratom. Tvrdio je da u Borovu selu nikada nije bilo mira.

„Tamo su Ozrenci, deklarisani četnici, i oni nikad neće prihvatiti ovu državu. Dugo sebi nisam hteo da priznam da će doći do rata, mislio sam, odrastali smo zajedno, odvojiće se svako na svoju stranu i otići. Kako sam ja čovek koji voli da čuje i vidi, otišao sam u Borovo Selo i tada shvatio da neće biti dobro“, rekao je tada Mišić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare