Foto:twitter.com/alisakharcheva; Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedi; east2west news / WillWest News / Profimedia

Ukrajinski dron srušio se na neboder u moskovskoj poslovnoj četvrti u vlasništvu saradnika ruskog predsednika Vladimira Putina u sredu uveče.

Dve ukrajinske bespilotne letelice gađale su predgrađe ruske prestolnice, dok je treća oštetila zgradu u centralnoj poslovnoj četvrti.

Najnoviji napad na Moskvu dolazi nakon što su ukrajinske vlasti rekle da je ruska artiljerija pogodila dva sela u blizini grada Limana u istočnoj Ukrajini, ubivši troje ljudi i ranivši dvoje.

Neboder, nazvan Moskovske Kule, kupio je 2017. Grigorij Bajevski, poslovni partner Putinovih prijatelja iz detinjstva milijardera Arkadija i Borisa Rotenberga.

Bajevski je 2016. preneo luksuzne nekretnine na žene povezane s ruskim predsednikom, uključujući njegovu ćerku Katerinu Tihonovu, gimnastičarku Alinu Kabaevu i njenu stariju baku.

Malo poznati ruski biznismen iz Sankt Peterburga obezbedio je stanove i kuće više žena koje imaju jednu zajedničku crtu: predsednika Vladimira Putina.

Katerina Tihonova
Katerina Tihonova Foto:Andrei Rublev’s Museum / WillWest News / Profimedia

Jedna od žena je Putinova mlađa ćerka; dvoje su bliski rođaci žene za koju su ruski mediji svojevremeno objavili da je Putinova devojka, iako je on odlučno porekao bilo kakvu vezu. A četvrta je studentkinja koja je pozirala za kalendar koji slavi predsednikov rođendan. Sve nekretnine nalaze se u luksuznim zatvorenim kompleksima u Moskvi i okolini.

Javni podaci pokazuju da je Grigorij Bajevski, 54-godišnji poslovni saradnik starog Putinovog prijatelja, prodao ili preneo imovinu na tri žene. U drugom slučaju, Putinova ćerka je koristila adresu stana u vlasništvu Bajevskog kao svoju pri registraciji nove firme.

Bajevski je radio kao pomoćnik još jednog Putinovog bliskog prijatelja, njegovog partnera u judu, Arkadija Rotenberga.

Arkady Rotenberg Foto: Mikhail Tereshchenko / TASS / Profimedia

Javni podaci pokazuju da su firme u suvlasništvu Bajevskog imale koristi od državnih građevinskih ugovora u vrednosti od najmanje 89 miliona dolara u periodu od 2014. do 2016. godine.

Bajevski se dotad ničim nije isticao. Njegovu povezanost s Putinom otkrio je istraživački novinar Roman Anin koji je radio istraživanje za Projekt izveštavanja o organizovanom kriminalu i korupciji (OCCRP), istočnoevropska medijska mreža.

Bajevski je bivši direktor imovine državne firme u Sankt Peterburgu. Godine 2006. osnovao je zadrugu u blizini grada s Arkadijem Rotenbergom i njegovim bratom Borisom, pokazuju javni podaci.

Foto: Wikipedia/kremlin.ru, Wikipedia/A.Savin, VYACHESLAV VIKTOROV / HOST PHOTO AGENCY / RIA NOVOSTI / SPUTNIK

Bajevski je ušao u posao s Rotenbergovima 2011, radeći do 2014. kao direktor u investicijskom fondu Arkadija Rotenberga. Javni podaci takođe pokazuju da je proglašen „povezanom osobom“ SMP banke, koja je takođe u većinskom vlasništvu braće.

Arkadij Rotenberg bio je među prvim ruskim preduzetnicima koji su stavljeni pod zabranu izdavanja viza i zamrzavanja imovine Zapada zbog moskovskog preuzimanja Krima. Prema američkom ministarstvu finansija, Rotenberg i njegov brat Boris dobili su milijarde dolara od projekata koje im je dodelio Putin. Braća su pak porekla da su od ruskog čelnika dobijala pomoć za svoje poslovanje.

Rotenbergov portparol tada je rekao da biznismen nema informacija o imovinskim poslovima Bajevskog. Upitan je li Bajevski delovao u ime Rotenberga u njihovim imovinskim poslovima te ima li Putin ikakve uloge u svemu tome, Rotenbergov portparol je rekao „kako su takve izjave apsurdne“.

Boris Rotenberg Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Bajevski je postao medijski eksponiran tek kada je OCCRP (koji finansiraju, između ostalih, Institut Otvoreno društvo, USAID i švajcarska vlada) otkrio da je Putinova ćerka za svoj dom proglasila stan u vlasništvu ovog biznismena. U novembru 2012. koristila je adresu stana kada je predala papire da se registruje kao suosnivačica i vlasnica privatne firme pod nazivom Fondacija interdisciplinovanih inicijativa u prirodnim i humanističkim naukama.

Rojters je pregledao dokumente o registraciji firme, a javni dokumenti potvrdili su da je stan u vlasništvu Bajevskog. Nije poznato da li je Tihonova živela u stanu niti da li je plaćala stanarinu. Inače, stan je udaljen oko 6,5 kilometara od Putinove službene rezidencije.

Osim posla s Tihonovom, javni podaci pokazuju da je 2013. Bajevski preneo vlasništvo nad kućom i zemljištem u borovoj šumi u Uspenskome u moskovskoj regiji na Anu Zatsepilinu. Reč je o jednoj od najskupljih četvrti u Rusiji.

Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK /

Zatsepilina je pak baka Aline Kabaeve, bivše olimpijske gimnastičarke koja je javno uvek podržavala Putina. Ruski list „Moskovsky Korrespondent“, 2008. godine je naveo Kabaevu kao Putinovu devojku, ali on je odbacio tu tvrdnju. Novine su zatvorene ubrzo nakon što se članak pojavio.

Kuća u Uspenskome nalazi se unutar zatvorenog naselja i zaštićena je čuvarima, te je novinarima zabranjen pristup.

Takođe, javni podaci iz 2009. godine pokazali su da je Bajevski preneo vlasništvo nad stanom u ulici Veresaeva u moskovskom predgrađu na Lejsan Kabaevu. Reč je o sestri Aline Kabaeve.

Foto: east2west news / WillWest News / Profimedia

Bajevski je 2015. preneo još jedan stan u zatvorenom kompleksu u Moskvi na Alisu Harčevu, 37-godišnju bivšu studentkinju međunarodnih odnosa. Prodajna cena nikada nije objavljena.

Harčeva je još 2010. sa grupom studenata i budućih studenata Moskovskog državnog univerziteta učestvovala u izradi kalendara za proslavu Putinovog rođendana. Karčeva je pozirala za mesec april, a dve godine kasnije, Karčeva je pozirala s mačkom i fotografijom predsednika na svom ličnom blogu te je sve začinila naslovom „Pussy for Putin“.

Pročitajte još...

Upitana kako je došla do toga da kupi stan od Bajevskog, Harčeva je rekla da je transakcija bila normalna i obavljena preko agencije za nekretnine. Rekla je da ne poznaje preduzetnika i naglasila da i danas plaća hipoteku za stan. Takođe, negirala je da joj je bilo kakva veza s Putinom pomogla da dobije stan od Bajevskog i novinaru poručila da „joj niko nikada nije postavljao tako glupa pitanja“.