U jeku rata u Ukrajini, ruska igrališta postaju vojni poligoni, i to u bukvalnom smilu. Naime, u školama širom zemlje deca u prvim razredima osnovnih škola oblače uniforme i učestvuju u marširanju, dok stariju decu uče da kopaju rovove, bacaju granate i gađaju metu. U školama se veliča odlazak u vojsku, formiraju se "dobrovoljne čete" tinejdžera i menja se nastavni plan i program kako bi akcenat bio na odbrani otadžbine.

Militarizacija ruskih škola pojačana je od početka ruske invazije na Ukrajinu. Ministar prosvete Sergej Kravcov rekao je da u ruskim školama i na fakultetima postoji oko 10.000 takozvanih „vojno-patriotskih klubova“ i da u njihovom radu učestvuje četvrt miliona ljudi. Postoje obavezni časovi koji se tiču vojno-patriotskih vrednosti, a udžbenici iz istorije se menjaju kako bi bili naglašeni ruski vojni trijumfi.

Foto:Alexander Galperin / Sputnik / Profimedia

Menjanje udžbenika

U avgustu je predsednik Vladimir Putin potpisao zakon kojim se u škole uvodi novi obavezni predmet – „Osnovi bezbednosti i odbrane otadžbine“. Tu spadaju posete vojnim jedinicama i veteranima, kao i časovi posvećeni dronovima. Srednjoškolci bi bili učeni da koriste bojevu municiju.

Standardni udžbenik „Istorija Rusije“, sada ima Krimski most na koricama i novo poglavlje posvećeno novijoj istoriji. Postoje odeljci pod naslovima „Falsifikovanje istorije“, „Oživljavanje nacizma“, „Ukrajinski neonacizam“ i „Rusija je zemlja heroja“.

Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

U jednom poglavlju se tvrdi da je Ukrajina „otvoreno izjavila da želi da nabavi nuklearno oružje“, a Rusiji su uvedene sankcije bez presedana, pošto Zapad na sve načine pokušava da sruši rusku ekonomiju“.

CNN piše kako je Putin lično predvodio kampanju patriotizma u ruskim školama. Na jednom događaju u Kremlju, ispričao je grupi dece o pismu koje je njegov deda poslao njegovom ocu, koji se borio protiv nacista tokom Drugog svetskog rata.

„Pobedite ološ! Shvatio sam zašto smo pobedili u Velikom otadžbinskom ratu. Bili smo apsolutno nepobedivi, baš kao što smo i sada“, rekao je Putin.

Foto:Kirill KUDRYAVTSEV / AFP / Profimedia

Deca učila da sklapaju oružje

CNN je došao do podatka da deca od sedam ili osam godina prolaze osnovnu vojnu obuku. U julu su deca u Belgorodu učestvovala u vežbama koje su uključivale upotrebu automatskog oružja, sklapanje mitraljeza i prolaz kroz stazu prepreka.

U maju su u Krasnodaru deca marširala u vojnim i mornaričkim uniformama, neki držeći plastično oružje, a često nose slike ruskih vojnih heroja.

U pojedinim gradovima, deca iz vrtića su nosila uniforme i vozila autobomilčiće ukrašene slovom Z – simbol koji se koristio kao podrška ratu u Ukrajini.

Foto: Handout / AFP / Profimedia

Sledeća generacija se sprema za služenje u vojsci

Vladajuća partija Jedinstvena Rusija pokrenula je program u Vladivostoku u kojem đaci šiju pantalone i kape za vojnike. Deca su šila uniforme za vojsku na časovima u okviru akcije „Šijemo za naše muškarce“.

Tinejdžerke sa invaliditetom šile su trake za glavu i zavoje, siročad je šila amajlije za vojnike koji se bore u Ukrajini. Postoje i kampanje pisanja pisama.

Tinejdžeri se takođe podstiču da se takmiče u onim što se zove „Vojno-sportske igre mladih“ – 180 sportista iz 14 timova učestvovalo je u raznim takmičenjima poput bacanja granata, savladavanju staze prepreka i sklapanju kalašnjikova, skladištenju opreme i kvizu o vojnoj istoriji.

Foto:Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia

Ministarstvo odbrane je ocenilo da je izuzetno važno negovanje osećaja uzajamne pomoći i drugarske podrške i da se mlađa generacija pripremi za službu u Oružanim snagama Ruske Federacije.

Pročitajte još...

Teško je proceniti šta roditelji misle o uvođenju militarističkog nastavnog plana i programa.

RIA Novosti je saopštila da, prema sprovedenom istraživanju, 79 odsto roditelja podržava prikazivanje video zapisa o ratu svojoj deci.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar