Foto:Mikhail Metzel/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia

Knjižare u Rusiji uklanjaju dela s LGBT tematikom nakon što je Vladimir Putin potpisao zakon koji značajno proširuje ograničenja na aktivnosti koje se smatraju promovisanjem LGBT prava u zemlji.

Ruski zakon je 2013. zabranio ono što su vlasti smatrale da širi „propagandu netradicionalnih seksualnih odnosa“ maloletnicima, ali novi zakon proširuje tu zabranu na širenje takvih informacija osobama od 18 i više godina.

Novi zakon zabranjuje oglašavanje, medije i internetske resurse, knjige, filmove i pozorišne produkcije za koje se smatra da sadrže takvu „propagandu“i takođe proširuje postojeća ograničenja zabranom širenja informacija o promenama pola maloletnicima.

Kršenje ovog zakona kažnjavaće se novčanim kaznama i, ako ih počine ljudi koji nisu stanovnici Rusije, mogu dovesti do njihovog protjerivanja iz Rusije.

Najveći ruski knjižarski lanac Čitaj-Gorod i moskovska knjižara Respublika počeli su juče da uklanjaju dela koja se bave „netradicionalnim odnosima“, objavila je nezavisna Novaja Gazeta Evropa.

***

BONUS VIDEO: Putin citirao Isusa i napao LGBT+ osobe: Takvo poricanje čoveka i gaženje vere i tradiocionlanih vrednosti dobijaju crte otvorenog satanizma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar