Foto:Shutterstock

Uz pomoć američke vojne tehnologije Kina je uspela da razvije najmanje tri vrste visokotehnološkog naoružanja koje će upotrebiti za napad na električnu mrežu i ključne tehnologije u SAD.

Ovo otkriva dokument od 14 strana koji je objavio portal Washington Examiner, a u kome se navodi da bi taj napad u budućnosti naneo nemerljivu štetu Americi, sličnu onoj koju je doživela posle napada na Perl Harbor na početku Drugog svetskog rata, kada je Japan razorio američku mornaircu u ovoj havajskoj luci.

Prema izveštaju nezavisne radne grupe za nacionalnu i unutrašnju bezbednost, Kina je izgradila mrežu satelita, raketa velike brzine i nuklearnog oružja koje počiva na elektromagnetnom impulsu, koja bi mogla da rastopi američku električnu mrežu, sprži njene kritične komunikacije i uništi nosače aviona.

Foto:EPA/MIKE NELSON

Prema izveštaju koji je napisao izvršni direktor ove radne grupe Piter Praj, inače dugogodišnji ekspert za ratovanje ovog tipa, Kina je svoje oružje razvila na bazi američkih tehnoloških otkrića kao deo totalnog informacionog rata, koji uključuje i hakerske napade na računarima.

Amerika Kini ne veruje

Uprkos obećanjima Kine da će napasti ove američke ciljeve tek u slučaju napada SAD, Praj je otkrio nove podatke koji su pokazali da kineska vlast sakriva informacije i da jedva želi da prva zapuca naoružanjem visoke tehnologije bazirane na elektromagnetskom impulsu ili oružjem lansiranim sa satelita, brodova ili sa zemlje.

Foto:Shutterstock

„Kineska ratna doktrina, koja uključuje brojne primere korišćenja raznih vrsta naoružanja, prepuna je tehničkog i operativnog planiranja u skladu sa nuklearnim prvim udarom“, rekao je Praj u svom izveštaju.

Izvršni direktor radne grupe je dodao da, iako neki veruju da Kina obećava kako neće prva napasti, određeni ključni američki zvaničnici u to sumnjanju.

Prema navodima portala, Praj je ovim saznanjima dosta pomogao da se američka nacija probudi zbog pretnje koju predstavlja mogući kineski napad ovakvim tipovima naoružanja. Njegovi navodi već su stigli do zvaničnika u Vašingtonu i Pentagonu, ali i do predsednika SAD Donalda Trampa koji ozbiljno shvataju ovu pretnju i polako kreću u izgradnju zaštite od napada.

Pretnje dolaze otkad se Kina, Rusija, Severna Koreja i Iran kreću u pravljenju i korišćenju oružja koje, u suštini, lansira nuklearnu municiju u atmosferu, koja onda eksplodira i može da onesposobi svu elektroniku koja se nađe ispod nje, uključujući i letelice.

Foto:Shutterstock

Izveštaj je sačinjen dok je Praj pre nekoliko godina bio ključni član kongresne komisije za nuklearno naoružanje, kada je otkrio da napad projektilima sa elektromagnetnim impulsom na električnu mrežu istočne obale SAD može dovesti do smrti 90 odsto stanovništva u roku od godinu dana od ispaljivanja, pošto bi ovakav napad doveo i do nedostatka hrane i vode.

Tri tipa naoružanja

U svom izveštaju na 14 stranica, Praj je predstavio kinesko naoružanje, koje se bazira na američkoj tehnologiji.

Prvo je oružje „super-EMP“, napravljeno zahvaljujući ukradenoj američkoj vojnoj tehnologiji. Reč je o nuklearnoj bojevoj glavi na raketi koja bi se mogla koristiti u napadu na brodove i uopšte na bojnom polju.

Praj je citirao novinski članak o kineskoj vojsci u kome se kaže da bi napad bio sličan napadu na Perl Harbor.

Foto:Mary Evans / Media Drum Images / Mary Evans Picture Librar / Profimedia

„Visoko kompjuterizovano otvoreno društvo poput SAD izuzetno je ranjivo na elektronske napade sa svih strana. To je zato što se američka ekonomija, od banaka do telefonskih sistema i od elektrana do železara i čeličana, u potpunosti oslanja na računarske mreže“, naveo je Praj u citatu.

Drugi tip naoružanja u sastavu kineske armije predstavlja hipersonično oružje, koje uključuje rakete sposobne da lansiraju bojevu glavu brzinom pet puta većom od zvuka.

Foto:EPA/KCNA

Treća vrsta oružja su EMP sateliti naoružani nuklearnim oružjem koji mogu godinama da lebde na nebu.

„SAD bi trebalo da budu veoma zabrinue zbog scenarija u kome Kina koristi nuklearno svemirsko oružje sa specijalizovanim bojevim glavama, koje bi brzo pročistilo nebo od američkih satelita, čak i uz rizik da izgube sopstvene satelite, što bi onda moglo biti zamenjeno naletom satelita koje je Kina pokrenula da onemogući vojne mogućnosti SAD“, zaključuje Praj.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar