kockanje
Foto: EPA/YM

Kompanija "MGM Resorts International" je napokon saopštila da je sajber-napad na nju počeo još pre šest dana, u nedelju, utičući na rezervacije i rad njenog kazina u Las Vegasu gde je najveći, kao i na hotele i kazina drugde u SAD.

Video snimci na društvenim mrežama prikazuju slot-mašine koje ne rade, neki klijenti su rekli da ne rade ni kartice kojima otključavaju hotelske sobe, a drugi kažu da otkazuju putovanja za Las Vegas.

I rezervacije su ometene, a „MGM Resorts“ nudi besplatno otkazivanje soba.

Foto:Tanjug/AP Photo/John Locher

Do četvrtka, „Sizars“ (Caesars Entertainment) – najveći vlasnik kazina na svetu, potvrdio je da je takođe pogođen sajber-napadom. Taj gigant kazina je rekao da rad njegovih kompjutera u kazinu i hotelima nije poremećen, ali ne može sa sigurnošću da kaže da su bezbedni ;lični podaci desetina miliona njegovih klijenata.

Napadi koji su pokrenuli istragu FBI-a, razbijaju uverenje javnosti da je bezbednost kazina vrhunska.

„Kada ljudi razmišljaju o bezbednosti, razmišljaju o zaista velikim super-kompjuterima, ‘zaštitnim zidovima’, mnogim bezbednosnim sistemima“, rekao je Juhvan Kim, profesor računarstva na Univerzitetu Nevada u Las Vegasu, čija stručnost uključuje mrežnu bezbednost.

Istina je, rekao je Kim, da su giganti poput „MGM Resorts“ i „Sizars“ zaštićeni sofisticiranim i skupim bezbednosnim sistemima. Ali nijedan sistem nije savršen.

Slot
Foto: Terry Pierson / Zuma Press / Profimedia

„Hakeri se uvek bore za tu slabost od 0,0001 odsto“, rekao je Kim. „Obično je ta slabost povezana sa ljudima, kao što je ‘phishing’ (prevara radi krađe podataka porukom)“, a ne s radom kompjutera, naveo je on.

Toni Anskomb, glavni zvaničnik kompanije ESET za sajber bezbednost sa sedištem u San Dijegu, rekao je da se čini da je možda izveden „društveno projektovan napad“, što znači da su hakeri masovno koristili telefonske pozive, SMS ili imejlove za krađu identiteta da bi probili sistem.

„Sigurnost je dobra onoliko koliko je dobra najslabija karika, i nažalost, kao i u mnogim sajber-napadima, ljudsko ponašanje je metod koji koriste sajber kriminalci da bi dobili pristup krunskim draguljima kompanije“, rekao je Anskomb.

Pročitajte još:

Pošto su bezbednosne provale ove nedelje „zatvorile“ neke spratove kazina u Las Vegasu, na mreži se pojavila hakerska grupa koja je preuzela odgovornost za napad na sisteme „Sizarsa“ i rekla da je tražila 30 miliona dolara za otkupninu.

Nije zvanično utvrđeno da li je bilo koja od pogođenih kompanija platila otkup da bi povratila kontrolu nad svojim podacima. Ali da je neko to uradio, kažu stručnjaci, moglo bi doći do još napada.

„Ako se to desilo MGM-u, ista stvar bi se mogla desiti i drugima“, rekao je Kim, profesor UNLV. „Definitivno će biti još napada. Zato moraju da se pripreme“, upozorio je on.

Dalsi Martines (45), publicistkinja iz Los Anđelesa, rekla je za AP da u ponedeljak nije uspela da preko interneta rezerviše sobu u hotelu MGM za predstojeće poslovno putovanje, potom je saznala da je taj najveći vlasnik kazina u Las Vegasu žrtva sajber-napada, ali već je bilo kasno: broj njene ;kreditne kartice je zluopotrebljen za tuđe plaćanje, te ju je otkazala.

BONUS VIDEO Loto groznica trese Ameriku: Ko je dobitnik 700 miliona dolara