Dominik Kamings, Boris Džonson,
Foto: EPA-EFE/VICKIE FLORES

Rejting Borisa Džonsona dramatično je pao nakon što je Dominik Kamings, njegov bivši savetnik i jedan od najglasnijih zagovarača Bregzita, javno optužio premijera da je loše reagovao na korona krizu i da su Britanci "nepotrebno umirali" zbog toga.

Pročitajte još:

Anketa čije rezultate prenosi EU obzerver pokazuju da je Džonsonov rejting prešao u „debeo“ minus – sa nekadašnjih šest indeksnih poena sada ima minus šest! To je pad od čak 12 indeksnih poena.

Za šta je Kamnigs optužio Džonsona?

Nekadašnji najbliži saradnik britanskog premijera pre nekoliko dana u svedočenju pred parlamentarnim Odborom za zdravstvo i socijalnu negu i nauku i tehnologiju, rekao je da je Džonson „propustio priliku da uvidi razmere krize na početku epidemije 2020. godine“, čak da je tada mislio da je korona novi svinjski grip.

Kamings, koji smatra da britanska vlada nije dovoljno brzo reagovala kada je korona počela, kaže da je plan je bio da se virus širi do sticanja kolektivnog imuniteta, ali da se od toga nije na vreme odustalo.

Takođe, tvrdi da je Džonson kriv za drugi talas korone, odnosno da je dopustio da do njega dođe jer je smatrao da ne treba ponovo sve zatvoriti. Pored Džonsona, Kamings je optužio i ministar zdravlja Met Henkok da nije uveo efikasan sistem nadziranje pandemije, zbog čega bi prema njegovom mišljenju trebalo da dobije otkaz.

Džonson odbacuje optužbe

Britanski premijer odbacio je ove optužbe i tvrdnje da nije sposoban za obavljanje funkcije. Džonson je negirao Kamingsove navode da je vlada haotično reagovala na početku pandemije i da je kasnije, pošto nije učila na greškama, mogla da spreči desetine hiljada smrtnih ishoda od korona virusa.

Džonson je rekao da „neki od komentara nemaju nikakve veze sa stvarnošću“.

„To je bila neverovatno teška serija odluka. U svakom trenutku smo se rukovodili odlučnošću da zaštitimo živote, da sačuvamo živote“, kazao je Džonson.

 

Parlamentarni odbori za nauku i zdravstvo pokrenuli su istragu odgovora britanske vlade na pandemiju. Kamings, koji je napustio funkciju savetnika u novembru usled borbe za moć unutar vlade i postao njen oštar kritičar, sedam sati je svedočio pred poslanicima britanskog parlamenta.

Vlada je najavila da će sledeće godine otvoriti i nezavisnu istragu svog odgovora na pandemiju koronavirusa. Opozicija i porodice umrlih od virusa traže da ta istraga počne ranije.

Džonson zabrinut

Džonson je, prema navodima Fajnenšl tajmsa, bio zabrinut zbog onoga što bi Kamings mogao da kaže, pa je navodno pokušao i da se pomiri sa njim da bi sprečio PR katastrofu.

U otvorenom sukobu Džonsona i Kamngsa, aktuelni premijer može najviše da izgubi ako njegov bivši savetnik nastavi da iznosi optužbe, potkrepljene tekstualnim porukama ili imejlovima, o onome šta se događalo od dolaska Kamingsa u Dauning strit u julu 2019. do njegove smene u novembru 2020. godine, piše Fajnenšl tajms. Još od Kamingsovog odlaska iz Dauning strita, Džonson je zabrinut šta bi mogao da uradi njegov bivši glavni pomoćnik.

List navodi da je „efikat Kamingosovih tvrdnji destabilizicija vlade“, kao i da „Kamings nema šta da izgubi i da može da uništi Džonsona“. Njegove optužbe, u kombinaciji sa skandalima poput novca za renoviranje stana, mogle bi da „potope“ Džonsona, zaključuje list.

Mozak operacije

Smatra se da je Dominik Kamings mozak operacije u kojoj su Boris Džonson i konzervativci odneli pobedu na izborima 2019. godine. Zašto se sada okrenuo protiv čoveka kome je predao premijersku fotelju?

Kamings je istakao da se njegova veza sa Džonsonom pogoršala u julu prošle godine, a do 31. oktobra joj nije bilo spasa. Kamings je izašao na vrata Dauning Strita poslednje put dve nedelje kasnije. Još jedan faktor je tome doprineo, a radi se o Džonsonovoj verenici Keri Simonds, za koju Kamings kaže da pokušava da postavi svoje prijatelje na određene poslove, prenosi abc.net.au.

Da li se Kamingsu može verovati?

Iako se Kamings iznova (nekarakteristično za njega) izvinjavao za sopstvena dela dok je iznosio ove dokaze, mnogi ljudi su sugerisali da je njegovo svedočanstvo pokušaj da svali krivicu na druge za postupke vlade u kojoj je i sam bio moćna figura.

Nekoliko puta je izgledalo kao da želi da sugeriše da nije imao dovoljno uticaja u Dauning Stritu broj 10 i da nije mogao da shvati složenost situacije – što je nebo i zemlja u odnosu na imidž nemilosrdnog stratega koji je do sada razvijao, prenosi BBC na srpskom.

Ali čak i ako njegove tvrdnje budu dobile na težini, velike su šanse da će vlada iz ovoga izaći relativno netaknuta. Uprkos visokoj stopi smrtnosti u Velikoj Britaniji, vladin brzi program vakcinacije (daleko ispred većine zemalja u Evropi) pomogao je da ona u anketama iskoči daleko ispred opozicionih stranaka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar