Foto:shutterstock

Otkriveni su novi detalji o hapšenju ruskih špijuna, koje se 5. decembra 2022. godine dogodilo na adresi Primožičeva 35 u Ljubljani, gde su špijuni živeli sa svojim maloletnim decom, piše N1 Slovenija.

Prema informacijama N1 Slovenija, upad u kuću bio je prilično nasilan, jer su želeli da ih uhvate „sa prstima u pekmezu“. Ruski špijuni Ludvig Giš i Marija Rosa Mejer Munos, koji su zapravo Artem Viktorovič Dulcev i Ana Valerevna Dulceva, danas su napustili ljubljanski okružni sud, koji ih je osudio i proterao nakon priznanja krivice.

Zbog špijunaže oni su osuđeni na ukupnu kaznu od godinu i sedam meseci zatvora, koliko su već proveli u pritvoru. Pritvor im je sada ukinut, presuda je pravosnažna, a Slovenija će ih deportovati.

PROČITAJTE JOŠ:

Ruskih špijuni prisustvovali su izricanju presude, a kamere N1 Slovenija su ekskluzivno snimile i njihov izlazak iz suda. Prema saznanjima N1 Slovenija, oni su deo veće razmene zarobljenika, koja se očekuje između Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Nemačke i Belorusije.

Pored ilegalaca uhapšenih u Sloveniji, Putin bi mogao da vrati i ubicu ruske tajne službe FSB posle višegodišnjih napora.

Dešavanja imaju dugu istoriju, piše N1 Slovenija.

Počela su u Rusiji, gde ilegalci, kao posebno odabrani članovi ruskih obaveštajnih službi, piše ovaj medij, prolaze višegodišnji program obuke. U izveštaju o aktivnostima za 2023. godinu, Slovenačka obaveštajna i bezbednosna agencija (Sova), kako piše u tekstu, ističe da kroz ovu obuku ruske obaveštajne službe pripremaju ove operativce za odlazak u inostranstvo, gde preuzimaju lažne strane identitete i neopaženo deluju pod „dubokom tajnom“ (na engleskom ‘deep cover’).

Prema navodima Sove, prenosi N1 Slovenija, reč je o veoma obučenim obaveštajcima koji su u svom radu konspirativni i opremljeni specijalizovanom tehničkom opremom.

„Često šalju novac u inostranstvo, a za izgradnju njihovih ilegalnih identiteta ruske obaveštajne službe (ROS) pribavljaju izvode iz matičnih knjiga stranih državljana, obično onih koji su umrli u ranom detinjstvu. Na osnovu tih podataka, ROS potom tokom nekoliko godina kreira izmišljeni život, koji je podržan stvarnim dokumentima, može se pročitati u izveštaju.

Sova dodaje, navodi se u tekstu, da nastoje da za što bolju masku stvore utisak da je osoba stranac u strani državi – na primer, da je rođena u jednoj zemlji, živi u drugoj, a šire rodbinske veze ima u trećoj. Sve veze ilegalca sa Rusijom su prikrivene, navodi se.

Kako su gradili svoj lažni identitet

Sa tim navodima slažu se i otkrića novinara američkog lista Wall Street Journal, navodi se. U članku objavljenom sredinom juna, piše N1 Slovenija, detaljno su opisali izgradnju izmišljenih identiteta Marije Mejer Munos i Ludviga Giša. Prema njihovim informacijama, piše, oboje su 2012. godine stigli u Argentinu različitim putem i gotovo odmah se posvetili sticanju argentinskog državljanstva.

Giš je tvrdio da je austrijski državljanin, rođen od argentinske majke u Namibiji, što mu je omogućilo brz put do državljanstva, navodi se. S druge strane, Marija je tvrdila da je Meksikanka i priložila izvod iz matične knjige rođenih u kojem je pisalo da je rođena u Grčkoj, piše N1 Slovenija.

Prema Wall Street Journalu, bračni par je u argentinskoj prestonici živeo miran i neupadljiv život, a komšije su ih opisivale kao ljubazne i poštovane. Tokom tog perioda, dobili su ćerku Sophie i sina Daniela.

Tokom leta 2017. godine, porodica je došla u Sloveniju sa turističkom vizom. Kao što je izveštavao N1 Slovenija, otvorili su dve kompanije u Ljubljani koje su im služile kao maska: računarsku firmu DSM&IT i internet galeriju umetnosti Art Gallery 5’14. Imali su, piše, kancelariju u zgradi u Parmovoj ulici, gde je registrovano i više drugih firmi stranih državljana.

Prema rečima poznavalaca rada obaveštajnih službi, Slovenija je kao članica EU, NATO i drugih međunarodnih organizacija, zanimljiva za rusku spoljnu obaveštajnu službu, navodi se.

Sova: Kontakti s političarima, poslovnim ljudima, diplomatama

„Program ilegalaca omogućava ruskim obaveštajnim službama da deluju u okruženjima koja nisu naklonjena Rusiji i uspostavljaju kontakte sa osobama koje imaju pristup željenim podacima. Obično su to političari, poslovni ljudi i diplomate, od kojih u početnoj fazi saradnje stiču (i izvode) osetljive podatke o zemlji, dok kasnije mogu da pribave i tajne podatke. Ilegalci u nekim slučajevima sprovode veoma osetljive operativne aktivnosti u inostranstvu,“ navela je Sova u izveštaju, prenosi N1 Slovenija.

Dodala je da su protivobaveštajna otkrivanja takvog delovanja veoma zahtevna, s obzirom na to da ilegalci sa lažnim (ne-ruskim) identitetima mogu slobodno (bez viza) putovati po evropskim (šengenskim) zemljama, a sve njihove veze sa Ruskom federacijom su prikrivene, navodi se.

„Ruske špijune su pratili više meseci“

Šta su Munos i Giš učinili da privuku pažnju obaveštajnih službi trenutno nije poznato, piše N1 Slovenija. Međutim, poznato je da je Sova, kako se navodi, do njih došla putem obaveštenja strane obaveštajne službe. Koja je bila ta „saveznička služba“, nije poznato.

U medijima su se pojavili izveštaji da bi moglo biti reč o nemačkoj ili italijanskoj obaveštajnoj službi, ali sagovornici N1 Slovenija to negiraju. Čini se da je najverovatnije da je informacija došla od američke obaveštajne agencije CIA.

Prema rečima izvora N1 Slovenija, nije se radilo o jasnom obaveštenju u stilu: ‘Giš i Munos su špijuni’, već o naznaci koju je Sova povezala sa nekim ranije prikupljenim podacima. Zatim je ruske špijune u Ljubljani pratila više meseci, kako se navodi, uključujući i korišćenje posebnih metoda za prikupljanje podataka.

Kada su na Sovi ocenili da ne mogu dobiti više informacija o delovanju ruskih špijuna u Ljubljani, čak ni pomoću specijalnih metoda prikupljanja podataka, odlučili su se za akciju, piše N1 Slovenija. Policija je dobila sudski nalog za pretres stana Giša i Munos u Ljubljanskim Črnučama, što je trebalo da dovede do njihove hapšenja, navodi se.

U nalogu je bilo navedeno vreme kada bi pretraga trebala da se obavi – prema nekim izveštajima, prenosi N1 Slovenija, to vreme je obuhvatalo 17 dana. Kao što je ovaj medij pisao, direktor Sove Joško Kadivnik je prvobitno razmišljao da hapšenje ruskih špijuna obavi 28. novembra 2022. godine, ali je zatim datum pomerio za nedelju dana, piše.

U saopštenju za javnost, u kojem je demantovao tvrdnje bivše ministarke unutrašnjih poslova Tatjane Bobnar i bivšeg šefa policije Boštjana Lindava da je na izbor datuma hapšenja uticao premijer Robert Golob, Kadivnik je operativno-taktičke razloge za određivanje mogućih datuma akcije povezao i sa nalozima za korišćenje specijalnih metoda prikupljanja podataka, navodi se.

Prema rečima izvora N1 Slovenija, gotovo u isto vreme kada je izdata naredba za pretragu, navodno je izdata i naredba za nadzor (još jednog) telefonskog broja, koji bi mogao da pruži konkretne podatke o špijunskoj aktivnosti Giša i Mejer Munos, piše. Stoga su odlučili da proveravaju i tu mogućnost.

Informacije o tome da li su bili uspešni u tome nisu dostupne, ali je policija 5. decembra 2022. godine izvršila pretragu njihovog stana i uhapsila ih, navodi se.. Po prvi put je tokom pretrage takođe prisustvovala Sova.

„Malo je falilo da akcija ne bude sprovedena“

Prema rečima poznavaoca tadašnjih događaja, piše N1 Slovenija, malo je falilo da akcija tada ne bude sprovedena. Naime, policija i Sova su čekali da bude ispunjen još jedan uslov koji je omogućio hapšenje ruskih špijuna.

Kao što je rekao jedan od sagovornika ovog medija: „Čekali su da ih uhvate sa rukom u džemu.’ Iz nekih navoda može se zaključiti da su želeli da ih uhvate u komunikaciji sa Moskvom. Očigledno je da je Sova procenila da mogu da uhvate ruske špijune ‘sa prstima u džemu’ samo ponedeljkom. Tako su 28. novembra, kada je prema prvobitnim planovima Kadivnika trebalo da se izvrši hapšenje, kao i 5. decembra, kada se hapšenje zaista dogodilo, oba puta bili ponedeljci“.

Nakon što su deca otišla u školu, upad u kuću je bio prilično nasilan, piše Prema informacijama N1 Slovenija, upad u kuću u Črnučama 5. decembra 2022. godine bio je prilično nasilno – policajci su razbili prozore i ušli kroz njih. Odluka za ovakvu akciju doneta je da bi se sprečilo da Majer Munos i Giš prikriju tragove eventualnog krivičnog dela, navedeno je.

Policajci su kod ruskih špijuna pronašli veću sumu gotovine, piše. Neki mediji su sugerisali da je novac bio namenjen plaćanju informacija ili potkupljivanju ruskih obaveštajaca. Izvori ovog medija tvrde da to nije tačno i da je pronađeni novac služio za život porodice. Takođe, kako se navodi, dodaju da s kompanijama koje su otvorili u Ljubljani, nikako ne bi mogli pokriti visoke troškove.

Prema rečima izvora ovog medija, policajci koji su bili spremni za upad u kuću ruskih špijuna u Ljubljani, čekali su da deca odu u školu pre nego što su sproveli akciju. Nakon hapšenja, dečak i devojčica, koji sada imaju 11 i 8 godina, smešteni su u privremeno hraniteljsko staranje, piše Kao što je izvestio Wall Street Journal, mogli su da redovno posećuju roditelje u pritvoru, koji su ih obavestili o mogućnosti da će ih jednom uhvatiti, navodi se.

Giš i Mejer Munos su do danas u pritvoru već skoro dvadeset meseci: prvi na Povšetovoj, a Mejer Munos na Igu, navodi se.

Prema izvorima medija, nije bilo dodatnih mera obezbeđenja zbog njih. Na ispitivanjima su navodno ćutali – a svi njihovi (ne)odgovori navodno potvrđuju da su dobro pripremljeni ilegalci ruske obaveštajne službe.“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar