Šeik Muhamed bin Rašid al-Maktum i princeza Haja
Šeik Muhamed bin Rašid al-Maktum i princeza Haja Foto: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Šeik Muhamed prisluškivao je svoju bivšu suprugu princezu Haju Bint al-Husein pomoću zloglasnog špijunskog programa Pegaz, saopštio je britanski sud tokom sudskog spora oko starateljstva nad decom. Princezu je o prisluškivanju obavestila Šeri Bler, supruga bivšeg bitanskog premijera Tonija Blera, koja je svojevremeno radila kao konsultantkinja u izraelskoj kompaniji NSO čiji je proizvod ovaj špijunski program.

Pročitajte još:

Viši sud je zaključio da je Šeik Muhamed organizovao ilegalno hakovanje šest telefona – dva pripadaju princezi, dva advoktima, a dva telohraniteljima.

Sa “operacijom” je počeo u u julu, kada je preko Pegaza kojim je upravljao iz Dubaija skinuo oko 265 megabajta podataka sa Ajfona princeze Haje putem vajfaja iz njenog doma u Berkširu. To bi bio ekvivalent glasovnim zapisima u trajanju od jednog časa ili 500 fotografija.

Dr Marčak, kompjuterski naučnik, koji je ispitivao delovanje Pegaza na teritoriji Londona, otkrio je da ovaj program cilja advokatsku kancelariju „Pejn Hiks Bič“. Zatim je otkrio da ta advokatska kancelarija pruža usluge princezi Haji. O tome je obaveštena i Šeri Bler.

„Viši menadžer NSO-a mi je rekao da su čelnici kompanije skrenuli pažnju na to da postoji mogućnost da se njihov softver zloupotrebljava za prisluškivanje princeze“, rekla je supruga bivšeg britanskog premijera.

Inače, Princeza Haja je pobegla iz Dubaija 2019. godine, navodeći takođe da strahuje za svoj život. Ujedinjeni Arapski Emirati negirali su navode. Već dve godine živi u Londonu, a isto toliko traje i sudski spor između nje i šeika Muhameda oko starateljstva.

Foto: EPA-EFE/ALI HAIDER

Prisluškivao i ćerku Latifu

Pored bivše supruge, šeik Muhamed je prisluškivao i svoju ćerku princezu Latifu. Saznanje da se na spisku nalazi i njen broj telefona izazvalo je sumnju da je ona bila meta nekog klijenta NSO Grupe.

Organizacija koja se bavi zaštitom ljudskih prava – Amnesti Internešnel, izdala je saopštenje u kome se navodi da je NSO Grupa ugrozila čitav niz ljudskih prava i time ugrozila bezbednost princeza Latife i Haje, dok je kompanija odmah porekla sve optužbe.

Podsetimo, ćerka vladara Dubaija, koja je pokušala da pobegne iz zemlje 2018, poslala je tajne video poruke prijateljima u kojima je optužila oca da je drži kao „taoca“ i da strahuje za svoj život. Na snimcima, princeza Latifa al Maktum je rekla da su je komandosi uhvatili kada je pobegla brodom, drogirali je i vratili u pritvor. Tajne poruke princeze Latife više ne stižu i prijatelji su sada pozvali UN da se umeša.

Foto: EPA-EFE/FREE LATIFA CAMPAIGN HANDOUT

Video poruke su snimane nekoliko meseci telefonom koji je Latifi prokrijumčaren godinu dana posle hvatanja i povratka u Dubai. Ona je poruke snimala u kupatilu jer je jedino tamo mogla da zaključa vrata.

Latifine snimke BBC-u je dostavila njena bliska prijateljica Tina Jauhiainen koja sa drugim princezinim prijateljima vodi kampanju „Oslobodite Latifu“.

Skandal Pegaz

Brojevi ove dve princeze samo su kap u moru prisluškivanih ljudi širom sveta. Naime, na spisku prisluškivanih lica nalazi se više od 50.000 imena. Za svakog od njih se veruje da su iz nekog razloga interesantni klijentima izraelske bezbednosne kompanije „NSO Grupa“.

Curenje ove liste u javnost izazvala je burne reakcije širom sveta, a otkriće telefonskih brojeva princeza pokrenulo je pitanja da li su mogle biti moguća meta neke vlade koja je klijent pomenute izraelske kompanije.

Organizacija za ljudska prava „Amnesti internešnel“ u saopštenju navodi da najnovije otkriće upliće „NSO Grupu“ u kršenje ljudskih prava, apelujući da se regulativama zaustavi „nekontrolisana industrija nadzora“.

ŠPIJUNSKA AFERA POTRESA SVET
Foto: printscreen Nova.rs/video

NSO je negirao bilo kakvo kršenje zakona.

Iz te kompanije poručuju da je softver namenjen za upotrebu protiv kriminalaca i terorista, a dostupan je samo vojsci, organima za sprovođenje zakona i obaveštajnim agencijama.

Prvobitna istraga koja je dovela do objavljivanja izveštaja nevladine organizacije „Zabranjene priče“ sa sedištem u Parizu i „Amnesti internešnela“, bila je „puna pogrešnih pretpostavki i nepotvrđenih teorija“, saopštila je izraelska grupa.

Ti izveštaji su deo serije novinskih članaka koji sugerišu da su na meti špijunskog softvera na hiljade istaknutih ljudi.

BONUS VIDEO: Špijunska afera potresa svet

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar